ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΠΕΚ+: Πιθανότατα επιμένει στη μέτρια άνοδο παραγωγής παρά το ράλι Κύριο

12:24 - 05 Μαϊ 2022 | Εμπορεύματα
ΟΠΕΚ+: Πιθανότατα επιμένει στη μέτρια άνοδο παραγωγής παρά το ράλι
Ο ΟΠΕΚ + πιθανότατα θα επιμείνει στις μέτριες αυξήσεις της παραγωγής πετρελαίου στη συνεδρίαση της Πέμπτης (5/5), υποστηρίζοντας ότι δεν ευθύνεται για τις γεωπολιτικές αναταράξεις και διαταραχές του εφοδιασμού, ενώ τονίζει τις ανησυχίες του για τις προοπτικές ζήτησης λόγω των νέων περιορισμών λόγω COVID στην Κίνα.

Οι εκπρόσωποι του οργανισμού δήλωσαν ότι ο ΟΠΕΚ+ επρόκειτο να συμφωνήσει άλλη μια μηνιαία αύξηση κατά 432.000 βαρέλια την ημέρα στον στόχο παραγωγής του για τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚ+ περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχους όπως η Ρωσία.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούλιο, ο οργανισμός πρόκειται να αυξήσει τον στόχο κατά 432.000 bpd κάθε μήνα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, για να χαλαρώσει τις υπόλοιπες περικοπές παραγωγής του.

Η σύνοδος του ΟΠΕΚ+ έρχεται μια ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε σταδιακό εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία, στο πλαίσιο των πιο σκληρών μέτρων για να… τιμωρήσει τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Δεν είναι δυνατό να καλυφθεί η ρωσική προσφορά»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμαντ Μπαρκίντο είπε ότι δεν είναι δυνατό για άλλους παραγωγούς να αντικαταστήσουν την ρωσική προσφορά.

«Αυτό που είναι σαφές είναι ότι οι εξαγωγές πετρελαίου και άλλων υγρών καυσίμων της Ρωσίας άνω των 7 εκατομμυρίων bpd δεν μπορούν να καλυφθούν από αλλού. Η πλεονάζουσα δυναμικότητα απλώς δεν υπάρχει», εξήγησε.

Η είδηση για το διαφαινόμενο ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο «εκτόξευσε» τις τιμές του πετρελαίου.

Ο ΟΠΕΚ αναμένει τώρα ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2022 θα αυξηθεί κατά 3,67 εκατομμύρια bpd το 2022, μειωμένη κατά 480.000 bpd από την προηγούμενη πρόβλεψή του. Ο Μπαρκίντο είπε ότι τα κινεζικά lockdown περιορίζουν τη ζήτηση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα ζητήσει από τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή, αλλά ο οργανισμός, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, αντιστάθηκε στις εκκλήσεις εν μέσω τεταμένων σχέσεων με την Ουάσιγκτον.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας συμφώνησε τον προηγούμενο μήνα να απελευθερώσει όγκους- ρεκόρ αποθεμάτων για να βοηθήσει στη μείωση των τιμών και να αντισταθμίσει τις διακοπές του εφοδιασμού από τη Ρωσία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.