ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέφτει σχεδόν 2% το πετρέλαιο, εκτοξεύεται το φυσικό αέριο Κύριο

12:53 - 12 Μαϊ 2022 | Εμπορεύματα
Πέφτει σχεδόν 2% το πετρέλαιο, εκτοξεύεται το φυσικό αέριο
Επιστροφή στις… απώλειες για το πετρέλαιο την Πέμπτη (12/5), καθώς οι τιμές υποχωρούν περίπου 2%, καθώς οι φόβοι ύφεσης εντείνονται στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, υπερκαλύπτοντας τις ανησυχίες για την προσφορά και τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη.

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται υπό πίεση αυτή την εβδομάδα, μαζί με τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση των επιτοκίων, το ισχυρότερο αμερικανικό δολάριο σε δύο δεκαετίες, τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την πιθανή ύφεση.

Τα παρατεταμένα lockdown λόγω COVID-19 στον κορυφαίο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, την Κίνα, έχουν επίσης επηρεάσει την αγορά και περιορίζουν την άνοδο των τιμών.

«Οι ανησυχίες για την ύφεση γίνονται όλο και πιο έντονες  και ρίχνουν τις τιμές του πετρελαίου σήμερα το πρωί», σημειώνει ο Χάουι Λι, οικονομολόγος στην Oversea Chinese Banking Corp της Σιγκαπούρης, επισημαίνοντας τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ.

Ο βασικός ΔΤΚ των ΗΠΑ για τους 12 μήνες έως τον Απρίλιο εκτινάχθηκε 8,3%, τροφοδοτώντας ανησυχίες για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων και τον αντίκτυπό τους στην οικονομική ανάπτυξη.

«Η άνοδος των τιμών και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά την ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου στο υπόλοιπο του έτους και μέχρι το 2023», δήλωσε την Πέμπτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Ωστόσο, οι ανησυχίες για την προσφορά που προέρχονται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν οδηγήσει γενικότερα σε άνοδο το πετρέλαιο, με τις τιμές να αυξάνονται πάνω από 35% μέχρι στιγμής φέτος. Το υπό συζήτηση εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, έναν βασικό προμηθευτή της αργού και καυσίμων, θα μπορούσε να περιορίσει περαιτέρω τις παγκόσμιες προμήθειες.

Η ψηφοφορία χρειάζεται ομόφωνη υποστήριξη, αλλά έχει καθυστερήσει, καθώς η Ουγγαρία αντιτίθεται στην απαγόρευση, φοβούμενη τον αντίκτυπο στην οικονομία της.

Την Τετάρτη, οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν κατά 5% μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Ρωσία σε 31 εταιρείες που εδρεύουν σε χώρες που επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, δημιουργώντας ανησυχία στην αγορά.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,83% στα 103,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,62% στα 105,78 δολάρια το βαρέλι.

Εκτινάσσονται οι τιμές του φυσικού αερίου

Αντίθετα, σημαντικά ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς… εκτινάσσονται 13,778% στα 106,965 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας μειώθηκαν κατά ένα τέταρτο. Ήταν η πρώτη φορά που οι εξαγωγές μέσω Ουκρανίας διακόπηκαν μετά την εισβολή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του χειριστή του αγωγού την Πέμπτη, τα καθημερινά αιτήματα για παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη Σλοβακία μέσω Ουκρανίας έχουν μειωθεί σύμφωνα με τις χαμηλότερες παραδόσεις μέσω της Ουκρανίας, καθώς η μία διαδρομή παραμένει σε αναστολή.

Τα αιτήματα μέσω του συνοριακού σημείου Velke Kapusany στη Σλοβακία ήταν περίπου 512.056 μεγαβατώρες (MWh) την ημέρα, από 856.922 MWh ημερησίως νωρίτερα την Πέμπτη, σύμφωνα με στοιχεία της σλοβακικής εταιρείας TSO Eustream.

Ο διαχειριστής συστήματος διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Ουκρανίας GTSOU δήλωσε ότι η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom δέσμευσε 53,19 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων (mcm) χωρητικότητας διαμετακόμισης μέσω του σημείου εισόδου Sudzha, χαμηλότερα από τις ροές διαμετακόμισης 73,4 mcm/ημέρα την Τετάρτη.

Στο σημείο διέλευσης Sokhranivka, όπου η GTSOU ανέστειλε τις ροές φυσικού αερίου την Τρίτη, παρέμειναν στο μηδέν, έδειξαν τα στοιχεία της GTSOU.

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα επέβαλε την Τετάρτη κυρώσεις στον ιδιοκτήτη του πολωνικού τμήματος του αγωγού Yamal που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς και στην πρώην γερμανική μονάδα της Gazprom, της οποίας οι θυγατρικές εξυπηρετούν την κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι ροές μέσω του αγωγού Yamal-Europe μέσω της Πολωνίας στη Γερμανία λειτουργούσαν ως επί το πλείστον με αντίστροφη ροή από τα δυτικά προς τα ανατολικά τις τελευταίες εβδομάδες και η Gazprom διέκοψε τις προμήθειες στην Πολωνία τον Απρίλιο.

Οι ροές εξόδου στην Πολωνία στο σημείο μέτρησης Mallnow στα γερμανικά σύνορα ήταν 9.733.381 κιλοβατώρες (kWh/h) το πρωί της Πέμπτης, από περίπου 10.400.000 kWh/h την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία από τον φορέα εκμετάλλευσης του αγωγού Gascade.

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 μέσω της Βαλτικής Θάλασσας ήταν σταθερές, στις 73.210.542 kWh/h.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,26% στα 1.849,05 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι χάνει 1,27% στα 21,30 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κάνει… βουτιά 3,56% στα 4,0587 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,74% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0433 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,55% στο 1,2185 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,22% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,856 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.