ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανεβαίνει, αλλά οδεύει σε εβδομαδιαίες απώλειες το πετρέλαιο-Πέφτει το αέριο

14:11 - 13 Μαϊ 2022 | Εμπορεύματα
Ανεβαίνει, αλλά οδεύει σε εβδομαδιαίες απώλειες το πετρέλαιο-Πέφτει το αέριο
Ανοδικά κοντά στο 2% κινούνται και την Παρασκευή (13/5) οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι αγορές προσπαθούν να προετοιμαστούν για πιθανό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η ΕΕ έχει αποφασίσει στο πλαίσιο του 6ου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία να απαγορεύσει σταδιακά τις ενεργειακές εισαγωγές από τη χώρα, αλλά η Ουγγαρία πρωτίστως συνεχίζει να αντιδρά.

Πάντως, παρά την άνοδο, οι τιμές του πετρελαίου οδεύουν προς την πρώτη εβδομάδα απωλειών εδώ και τρεις εβδομάδες, επηρεαζόμενες από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τα lockdown της Κίνας που επιβραδύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η Ευρώπη πρόκειται να λάβει περισσότερα φορτία αργού πετρελαίου των ΗΠΑ από το Strategic Petroleum Reserve (SPR), ανέφερε την Πέμπτη το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων και πηγές με γνώση των αποστολών.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ευρώπη αύξησε τις αγορές αργού από τις ΗΠΑ, καθώς εξετάζει τις λεπτομέρειες της απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού αργού και διυλισμένων προϊόντων.

Γενικότερα, το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ ρέει στην Ευρώπη με ρυθμούς που δεν έχουμε ξαναδεί. Δύο φορτία αργού πετρελαίου με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο από το στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ κατευθύνονται προς την Ιταλία και την Ολλανδία.

Σύμφωνα με τον Ματ Σμιθ, αναλυτή πετρελαίου στην εταιρεία δεδομένων εμπορευμάτων Kpler, αυτές δεν θα είναι οι τελευταίες εξαγωγές αργού από το SPR των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Τον Απρίλιο, περίπου 1,6 εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου των ΗΠΑ από το στρατηγικό απόθεμα έφτασαν στην Ευρώπη, είπε ο Σμιθ στο Bloomberg, προσθέτοντας: «Αυτή είναι η μεγαλύτερη ποσότητα αργού SPR που έχει αποσταλεί στην ήπειρο με βάση ιστορικά μηνιαία δεδομένα».

Αν και η ΕΕ εξακολουθεί να επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες ενός εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, πολλοί αγοραστές στην Ευρώπη γενικά μένουν μακριά από το ρωσικό αργό και προϊόντα, ενώ η 15η Μαΐου είναι η προθεσμία για τους Ευρωπαίους αγοραστές να τερματίσουν και να σταματήσουν τις συναλλαγές τους με ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες. συμπεριλαμβανομένης της Rosneft.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 1,74% στα 107,97 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,70% στα 109,28 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς πέφτουν 3,984% στα 102,450 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι ημερήσιες δεσμεύσεις για παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη Σλοβακία μέσω Ουκρανίας αυξήθηκαν την Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία της σλοβακικής εταιρείας TSO Eustream.

Οι δεσμεύσεις μέσω του συνοριακού σημείου Velke Kapusany αυξήθηκαν σε περίπου 946.741 μεγαβατώρες την ημέρα, έναντι 625.135 MWh την ημέρα την Πέμπτη, έδειξαν τα στοιχεία.

Η ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom δήλωσε ότι συνεχίζει να αποστέλλει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας στο σημείο εισόδου της Sudzha, με τους όγκους την Παρασκευή να ανέρχονται στα 61,97 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm), έναντι 50,6 mcm την Πέμπτη.

Η αίτηση για παροχή φυσικού αερίου μέσω του σημείου εισόδου Sokhranovka απορρίφθηκε από την Ουκρανία, δήλωσε η Gazprom.

Την Τετάρτη, η Μόσχα επέβαλε κυρώσεις στον ιδιοκτήτη του πολωνικού τμήματος του αγωγού Yamal που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς και στην πρώην γερμανική μονάδα της Gazprom, της οποίας οι θυγατρικές εξυπηρετούν την κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι ροές μέσω του αγωγού Yamal-Europe μέσω της Πολωνίας στη Γερμανία λειτουργούσαν ως επί το πλείστον με αντίστροφη ροή από τα δυτικά προς τα ανατολικά τις τελευταίες εβδομάδες και η Gazprom διέκοψε τις προμήθειες στην Πολωνία τον Απρίλιο.

Οι ροές εξόδου στην Πολωνία στο σημείο μέτρησης Mallnow στα γερμανικά σύνορα ήταν 9.634.008 κιλοβατώρες το πρωί της Παρασκευής, ελαφρώς χαμηλότερες από περίπου 9.781.207 kWh/h τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με στοιχεία από τον φορέα εκμετάλλευσης του αγωγού Gascade.

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 μέσω της Βαλτικής Θάλασσας ήταν σταθερές και σήμερα, στις 73.433.694 kWh/h.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,40% στα 1.817,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι ανεβαίνει 0,17% στα 20,812 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,11% στα 4,094 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,15% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0395 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,09% στο 1,2208 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8512 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:15 - 13 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.