ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περιορισμένη προσφορά και προοπτική εμπάργκο στη Ρωσία ανεβάζουν το πετρέλαιο

13:44 - 26 Μαϊ 2022 | Εμπορεύματα
Περιορισμένη προσφορά και προοπτική εμπάργκο στη Ρωσία ανεβάζουν το πετρέλαιο
Ελαφρά ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη (26/5), επεκτείνοντας ένα επιφυλακτικό ράλι αυτή την εβδομάδα λόγω των ενδείξεων περιορισμένης προσφοράς, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να βρει… άκρη με την Ουγγαρία σχετικά με τα σχέδια να απαγορεύσει τις εισαγωγές από τη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού στον κόσμο, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι βέβαιος ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου στις 30 Μαΐου.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε ότι η ΕΕ μπορεί ακόμα να καταλήξει σε συμφωνία για εμπάργκο πετρελαίου τις επόμενες ημέρες ή να αναζητήσει «άλλα μέσα» εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Ωστόσο, η Ουγγαρία παραμένει εμπόδιο στην ομόφωνη υποστήριξη που απαιτείται για τις κυρώσεις της ΕΕ. Η Ουγγαρία πιέζει για περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ για να αναβαθμίσει τα διυλιστήρια της και να επεκτείνει έναν αγωγό από την Κροατία για να μπορέσει να απαγκιστρωθεί από το ρωσικό πετρέλαιο.

Ακόμη και χωρίς επίσημη απαγόρευση, πάντως, πολύ λιγότερο ρωσικό πετρέλαιο είναι διαθέσιμο στην αγορά, καθώς οι αγοραστές και οι έμποροι αποφεύγουν να συναλλάσσονται με προμηθευτές αργού και καυσίμων από τη χώρα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας αναμένεται να μειωθεί στους 480-500 εκατομμύρια τόνους φέτος από 524 εκατομμύρια τόνους το 2021.

Παράλληλα, μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ την εβδομάδα έως τις 20 Μαΐου, μετά την άνοδο των εξαγωγών, έδωσε ώθηση στην αγορά την Τετάρτη. Τα διυλιστήρια των ΗΠΑ επιτάχυναν τον ρυθμό της δραστηριότητας, με την παραγωγική ικανότητα να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από πριν την πανδημία.

Υπάρχουν επίσης άλλοι παράγοντες που ευνοούν περαιτέρω ανοδική πορεία στις τιμές του πετρελαίου.

«Η Σαγκάη ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά έπειτα από ένα lockdown δύο μηνών, ενώ η περίοδος αιχμής στις ΗΠΑ ξεκινά με το Σαββατοκύριακο της Ημέρας Μνήμης, που θα μπορούσε να συμβάλει στη ζήτηση πετρελαίου», δήλωσε η Σουγάντα Σάτσντεβα, αντιπρόεδρος έρευνας εμπορευμάτων στη Religare Broking, αναφερόμενη στις αργίες των ΗΠΑ τη Δευτέρα.

«Όλες οι μεταβλητές δείχνουν περαιτέρω κέρδη στις τιμές του πετρελαίου», συμπλήρωσε.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 0,91% στα 111,31 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,59% στα 111,78 δολάρια το βαρέλι.

Πτώση για το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 3,211% στα 85,250 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,10% στα 1.844,60 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι χάνει 0,24% στα 21,818 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός υποχωρεί 0,71% στα 4,2245 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,32% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0714 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,35% στο 1,2609 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται οριακά 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,85 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.