ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε υψηλό δύο μηνών το πετρέλαιο-Ανεβαίνει και το φυσικό αέριο

13:06 - 30 Μαϊ 2022 | Εμπορεύματα
Σε υψηλό δύο μηνών το πετρέλαιο-Ανεβαίνει και το φυσικό αέριο
Ανοδικά κινούνται τη Δευτέρα (30/5) οι τιμές του πετρελαίου, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, καθώς άπαντες περιμένουν να δουν αν θα υπάρξει συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο στην προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της Συνόδου, οι ηγέτες των κρατών-μελών πρόκειται να συμφωνήσουν ότι το υπό διαμόρφωση πακέτο κυρώσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, εξαιρώντας προσωρινά το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών.

«Το μακροοικονομικό υπόβαθρο συνεχίζει να αλλάζει και αυτό θα καθορίσει πόσο θα βελτιωθεί η ζήτηση αργού κατά τους επόμενους 12 μήνες», δήλωσε ο Έντουαρντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ απέτυχαν να συμφωνήσουν σε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο την Κυριακή, αλλά θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για μια συμφωνία για την απαγόρευση των θαλάσσιων παραδόσεων επιτρέποντας τις παραδόσεις μέσω αγωγών, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα το απόγευμα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Είναι ακόμα αρκετά δύσκολο για την ΕΕ να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία βραχυπρόθεσμα. Έτσι, η άμεση απαγόρευση εισαγωγών είναι λιγότερο δυνατή και η ζήτηση μπορεί να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη», δήλωσε η Λεονα Λιου, αναλυτής στο DailyFX με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Οποιαδήποτε περαιτέρω απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου θα περιορίσει μια αγορά αργού που είναι ήδη… ζορισμένη όσον αφορά την προσφορά εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης για βενζίνη, ντίζελ και καύσιμα αεροσκαφών ενόψει της περιόδου αιχμής της καλοκαιρινής ζήτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Υπογραμμίζοντας τη στενότητα της αγοράς, ο OPEC+ πρόκειται να αποκρούσει τις εκκλήσεις των Δυτικών για επιτάχυνση της αύξησης της παραγωγής όταν συναντηθούν την Πέμπτη. Θα επιμείνουν στα υπάρχοντα σχέδια για αύξηση του στόχου παραγωγής τους τον Ιούλιο κατά 432.000 βαρέλια την ημέρα, ανέφεραν στο Reuters έξι πηγές του ΟΠΕΚ+.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 0,47% στα 115,61 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,55% στα 116,19 δολάρια το βαρέλι.

Μικρή άνοδος και για το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,835% στα 87,600 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,21% στα 1.855,20 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι χάνει 0,05% στα 22,085 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ανεβαίνει 0,68% στα 4,3368 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,33% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0762 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,23% στο 1,2645 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,13% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,851 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.