ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άνοδος άνω του 2% για το πετρέλαιο-Ανεβαίνει και το αέριο

13:52 - 01 Ιουλ 2022 | Εμπορεύματα
Άνοδος άνω του 2% για το πετρέλαιο-Ανεβαίνει και το αέριο
Οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν πάνω από 2% την Παρασκευή (1/7), ανακτώντας τις περισσότερες από τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι διακοπές εφοδιασμού στη Λιβύη και οι αναμενόμενες διακοπές στη Νορβηγία αντιστάθμισαν τις προσδοκίες ότι μια οικονομική επιβράδυνση θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ, υποχώρησαν περίπου 3% την Πέμπτη, κλείνοντας τον μήνα χαμηλότερα για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο.

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε τους κινδύνους για άνοδο των τιμών λόγω των στενών αποθεμάτων, της περιορισμένης πλεονάζουσας χωρητικότητας και της σιωπηρής απόκρισης προσφοράς εκτός του ΟΠΕΚ+», ανέφερε η Barclays.

Η National Oil Corporation της Λιβύης κήρυξε ανωτέρα βία την Πέμπτη στα λιμάνια Es Sider και Ras Lanuf καθώς και στο κοίτασμα πετρελαίου El Feel. Η ανωτέρα βία εξακολουθεί να ισχύει στα λιμάνια της Μπρέγκα και της Ζουεϊτίνα, ανέφερε η NOC.

Η παραγωγή έχει σημειώσει απότομη πτώση, με τις ημερήσιες εξαγωγές να κυμαίνονται μεταξύ 365.000 και 409.000 bpd, μείωση 865.000 bpd σε σύγκριση με την παραγωγή «υπό κανονικές συνθήκες», ανέφερε η NOC.

Παράλληλα, 74 Νορβηγοί εργάτες υπεράκτιων πετρελαιοειδών στις πλατφόρμες Gudrun, Oseberg South και Oseberg East θα πραγματοποιήσουν απεργία από τις 5 Ιουλίου, δήλωσε την Πέμπτη η συνδικαλιστική οργάνωση Lederne, κάτι που πιθανώς θα σταματήσει περίπου το 4% της παραγωγής πετρελαίου της Νορβηγίας.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού και οι ηγέτες των αυτόχθονων ομάδων κατέληξαν την Πέμπτη σε συμφωνία για τον τερματισμό των διαδηλώσεων που κράτησαν δύο και πλέον εβδομάδες και είχαν οδηγήσει στο κλείσιμο πάνω από το ήμισυ της προ κρίσης παραγωγής πετρελαίου των 500.000 bpd.

Την Πέμπτη, η ομάδα παραγωγών του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησε να εμμείνει στη στρατηγική παραγωγής της έπειτα από δύο ημέρες συναντήσεων. Ωστόσο, απέφυγε να συζητήσει την πολιτική που θα ακολουθήσει από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Προηγουμένως, ο OPEC+ αποφάσισε να αυξάνει την παραγωγή κάθε μήνα κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σε σύγκριση με ένα προηγούμενο σχέδιο για προσθήκη 432.000 bpd το μήνα.

Ο Τζο Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει ένα ταξίδι τριών στάσεων στη Μέση Ανατολή στα μέσα Ιουλίου που περιλαμβάνει επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, φέρνοντας στο προσκήνιο την ενεργειακή πολιτική, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες αντιμετωπίζουν ραγδαία αύξηση των τιμών των καυσίμων που αυξάνουν τον πληθωρισμό.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε την Πέμπτη ότι δεν θα πιέσει άμεσα τη Σαουδική Αραβία να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου για να περιορίσει την άνοδο των τιμών όταν δει τον Σαουδάραβα βασιλιά και τον διάδοχο κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης αυτόν τον μήνα.

Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να παραμείνουν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι φέτος καθώς η Ευρώπη και άλλες περιοχές αγωνίζονται να απογαλακτιστούν από τη ρωσική προσφορά, έδειξε δημοσκόπηση του Reuters την Πέμπτη, αν και οι οικονομικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την άνοδο.

Η Ινδία εισήγαγε εξαγωγικούς δασμούς στη βενζίνη και τα καύσιμα αεροσκαφών την Παρασκευή για να βοηθήσει στη διατήρηση των εγχώριων προμηθειών, επιβάλλοντας παράλληλα έναν απροσδόκητο φόρο στους παραγωγούς πετρελαίου που επωφελήθηκαν από τις υψηλότερες παγκόσμιες τιμές του αργού πετρελαίου.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 2,12% στα 108 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ ενισχύεται 2,29% στα 111,50 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη και για το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,374% στα 146,500 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,91% στα 1.790,90 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι κατρακυλά 3,39% στα 19,668 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός καταγράφει σημαντικές απώλειες 3,71% στα 3,573 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,22% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0459 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,89% στο 1,2067 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,73% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,867 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.