ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα «βουτιά» για το πετρέλαιο- Απομακρύνεται από τα 100 δολάρια

14:32 - 14 Ιουλ 2022 | Εμπορεύματα
Νέα «βουτιά» για το πετρέλαιο- Απομακρύνεται από τα 100 δολάρια
Συνθήκες sell off επικρατούν στην αγορά πετρελαίου, με τον «μαύρο χρυσό» να μην αντέχει στις πιέσεις που ασκούν η αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, αλλά και ο πληθωρισμός-ρεκόρ στη χώρα.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου ακολουθούν σταθερά καθοδική πορεία τις τελευταίες δύο εβδομάδες. «Η προσοχή στην εξίσωση του πετρελαίου εστιάζεται ξεκάθαρα τώρα στην πλευρά της ζήτησης. Η χθεσινή εβδομαδιαία έκθεση στις ΗΠΑ έδειξε σημαντικές αυξήσεις στα αποθέματα προϊόντων», επισημαίνει ο αναλυτής της PVM Oil Associates Τάμας Βάργκα.

Ειδικότερα, τα στοιχεία στις ΗΠΑ δείχνουν μείωση της ζήτησης, η οποία υποχώρησε στα 18,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021. Παράλληλα, τα αποθέματα στη χώρα αυξήθηκαν μετά από ακόμα μία μεγάλη αποδέσμευση των στρατηγικών αποθεμάτων.

Οι ημερήσιες εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας τον Ιούνιο βυθίστηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2018, καθώς τα διυλιστήρια ανέμεναν την επιβολή περιοριστικών μέτρων και άρα μείωσης της ζήτησης, σύμφωνα με τα τελευταία χθεσινά επίσημα στοιχεία.

Από την άλλη πλευρά, ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron, Μάικλ Γουίρθ, εκτιμά ότι η υποχώρηση των τιμών μπορεί να είναι πρόσκαιρη. «Η στενότητα στην προσφορά δεν έχει εξαφανιστεί», είπε στο CNBC και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι είναι υπέροχο για την οικονομία το ότι οι τιμές έχουν μετριαστεί, αλλά βλέπω επίσης ότι οι κίνδυνοι παραμένουν και με κατεύθυνση προς τα ανοδικά».

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, το αργό τύπου WTI υποχωρεί κατά 2,63% στα 93,77 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ χάνει 2,29% στα 97,29 δολάρια το βαρέλι.

Αντίστοιχα, στα βασικά μέταλλα ο χρυσός σημειώνει πτώση 1,44% στα 1.710,55 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι καταγράφει «βουτιά» 2,72% στα 18,672 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός διολισθαίνει 1,76% στα 3,264 δολάρια η λίβρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:34 - 14 Ιουλ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.