ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Βουτιά» άνω του 4,5% το πετρέλαιο ελέω Κίνας και Ιράν

14:14 - 15 Αυγ 2022 | Εμπορεύματα
«Βουτιά» άνω του 4,5% το πετρέλαιο ελέω Κίνας και Ιράν
Οι τιμές του πετρελαίου... κατρακυλούν άνω του 4,5% τη Δευτέρα (15/8) λόγω ανησυχιών για τη ζήτηση στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, και ενόψει της απάντησης του Ιράν σε πρόταση πυρηνικής συμφωνίας που θα μπορούσε να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας.

Η οικονομία της Κίνας επιβραδύνθηκε απροσδόκητα τον Ιούλιο, ενώ η παραγωγή των διυλιστηρίων υποχώρησε στα 12,53 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Η τράπεζα ING μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας το 2022 στο 4% από 4,4% προηγουμένως. Προειδοποίησε ότι είναι δυνατή μια περαιτέρω υποβάθμιση, ανάλογα με την ισχύ των εξαγωγών που υποφέρουν από τον υψηλό πληθωρισμό, τους συνεχείς περιορισμούς για τον COVID-19 και την αύξηση της ανεργίας στην ηπειρωτική Κίνα.

Η προσφορά πετρελαίου θα μπορούσε να αυξηθεί εάν το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδεχτούν μια πρόταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναβιώσουν την πυρηνική συμφωνία του 2015, η οποία θα άρει τις κυρώσεις στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Ιράν θα απαντήσει στο κείμενο της ΕΕ για την πυρηνική συμφωνία αργότερα εντός της ημέρας και ότι μια συμφωνία μπορεί να συναφθεί εάν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν σε τρία εναπομείναντα ζητήματα.

«Θα χρειαστούμε περισσότερες συνομιλίες εάν η Ουάσιγκτον δεν δείξει ευελιξία για την επίλυση των υπολοίπων ζητημάτων... Όπως η Ουάσιγκτον, έχουμε κι εμείς το δικό μας σχέδιο Β εάν οι συνομιλίες αποτύχουν», δήλωσε ο Αμιραμπντολαχιάν, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Προσθέτοντας στο πτωτικό κλίμα, η Saudi Aramco είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου στη μέγιστη δυναμικότητά της των 12 εκατομμυρίων bpd, εάν ζητηθεί από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Αμίν Νασέρ σε δημοσιογράφους την Κυριακή.

Επίσης, ένα κατεστραμμένο εξάρτημα πετρελαιαγωγού που διέκοψε την παραγωγή σε πολλές υπεράκτιες πλατφόρμες του Κόλπου του Μεξικού των ΗΠΑ επισκευάστηκε αργά την Παρασκευή, δήλωσε αξιωματούχος της Λουιζιάνα, με τους παραγωγούς να κινούνται για να επανενεργοποιήσουν μέρος της παραγωγής που είχε σταματήσει.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 4,83% στα 87,61 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 4,87% στα 93,37% δολάρια το βαρέλι.

Όλο και ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 4,140% στα 214,640 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 1,26% στα 1.792,75 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι χάνει 2,01% στα 20,282 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός καταγράφει ισχυρές απώλειες 2,98% στα 3,559 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,52% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0204 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,31% στο 1,2092 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,18% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8439 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.