ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Gazprom: Η μεγαβατώρα φυσικού αερίου μπορεί να αγγίξει τα €400

15:37 - 16 Αυγ 2022 | Εμπορεύματα
Gazprom: Η μεγαβατώρα φυσικού αερίου μπορεί να αγγίξει τα €400
Για νέες αυξήσεις- φωτιά στην τιμή του φυσικού αερίου προειδοποιεί την Ευρώπη η Gazprom. O κρατικός ρωσικός πάροχος είπε την Τρίτη (16/8) ότι οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου θα μπορούσαν να εκτοξευθούν κατά 60% σε περισσότερα από 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα αυτόν τον χειμώνα, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 395 ευρώ η μεγαβατώρα, καθώς οι εξαγωγές και η παραγωγή της εταιρείας συνεχίζουν να μειώνονται εν μέσω κυρώσεων της Δύσης.

Οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τον κορυφαίο προμηθευτή της Ευρώπης, τρέχουν σε μειωμένα επίπεδα φέτος, αφού έκλεισε μια διαδρομή μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και αφού οι κυρώσεις προκάλεσαν διαφωνία για τον εξοπλισμό του αγωγού Nord Stream 1. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν.

«Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν φτάσει τα 2.500 δολάρια (ανά 1.000 κυβικά μέτρα). Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα αυτό το χειμώνα», ανέφερε η Gazprom.

Οι ολλανδικές τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, έφθασαν στο ιστορικό υψηλό των σχεδόν 335 ευρώ ανά μεγαβατώρα την άνοιξη. Έκτοτε έχουν πέσει σε περίπου 244 ευρώ ανά MWh την Τρίτη, αλλά παραμένουν πολύ υψηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο, όταν ήταν περίπου 46 ευρώ ανά MWh.

Το Κίεβο έκλεισε μια από τις διαδρομές της Gazprom για εξαγωγές προς την Ευρώπη, ενώ η εταιρεία μείωσε τις προμήθειες μόνο στο 20% της χωρητικότητας του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία εν μέσω της διαμάχης για τον εξοπλισμό. Δ

Συνολικά, οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom μειώθηκαν κατά 36,2% στα 78,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από την 1η Ιανουαρίου έως τις 15 Αυγούστου και η παραγωγή μειώθηκε κατά 13,2% στα 274,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η παραγωγή της Gazprom μειώθηκε κατά 32,2% μέχρι στιγμής τον Αύγουστο έναντι πτώσης 35,8% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, δήλωσε στο κανάλι του Telegram MMI ο Εβγκένι Σουβόροφ, οικονομολόγος της CentroCreditBank, προσθέτοντας ότι οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 59% από μείον 58,4%. τον προηγούμενο μήνα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.