ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη για πετρέλαιο και φυσικό αέριο με επίκεντρο την προσφορά

13:57 - 24 Αυγ 2022 | Εμπορεύματα
Κέρδη για πετρέλαιο και φυσικό αέριο με επίκεντρο την προσφορά
Ανοδικά κινούνται την Τετάρτη (24/8) οι τιμές του πετρελαίου, αφού η Σαουδική Αραβία άφησε να εννοηθεί αυτή την εβδομάδα ότι ο ΟΠΕΚ θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής ως απάντηση στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά του αργού και τους φόβους για παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Τόσο το μπρεντ, όσο και το αμερικανικό αργό εκτινάχθηκαν στα ύψη την Τρίτη, αφού ο υπουργός Ενέργειας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν επεσήμανε την πιθανότητα μείωσης της παραγωγής εν μέσω έλλειψης ρευστότητας και μακροοικονομικών φόβων.

Πηγές του ΟΠΕΚ ανέφεραν αργότερα στο Reuters ότι τυχόν περικοπές από τον ΟΠΕΚ+ είναι πιθανό να συμπέσουν με την επιστροφή του Ιράν στην αγορά εάν η Τεχεράνη εξασφαλίσει την πυρηνική συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Ιράν έχει εγκαταλείψει ορισμένες από τις κύριες απαιτήσεις του για την αναβίωση της συμφωνίας

Ο ΟΠΕΚ+ παράγει ήδη 2,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα λιγότερα από τον στόχο του, ανέφεραν πηγές, περιπλέκοντας κάθε απόφαση για περικοπές ή τον τρόπο υπολογισμού της βασικής γραμμής για μείωση της παραγωγής.

«Οι προοπτικές της τιμής του πετρελαίου και της προσφοράς υποδηλώνουν ότι μια μείωση του ΟΠΕΚ+ δεν δικαιολογείται επί του παρόντος», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Στίβεν Μπρένοκ, περιγράφοντας πιθανές απειλές για την προσφορά που στηρίζουν την αγορά.

«Ο παγκόσμιος εφοδιασμός πετρελαίου θα μπορούσε να πληγεί όσο πλησιάζει η κορύφωση της εποχής των τυφώνων στις ΗΠΑ. Αλλού, οι μελλοντικές διακοπές εφοδιασμού στη Λιβύη δεν μπορούν να προεξοφληθούν, ενώ η παραγωγή της Νιγηρίας δείχνει ελάχιστα σημάδια βελτίωσης», συμπλήρωσε.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 5,6 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 19 Αυγούστου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. Οι αναλυτές είχαν υπολογίσει πτώση κατά 900.000 βαρέλια σε δημοσκόπηση του Reuters.

Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν την ομιλία του προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ στο συμπόσιο της κεντρικής τράπεζας στο Jackson Hole την Παρασκευή, όπου αναμένεται να τονίσει την εστίαση της Fed στον έλεγχο του πληθωρισμού.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό κερδίζει 0,91% στα 94,58 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ ανεβαίνει 0,91% στα 101,12 δολάρια το βαρέλι.

«Σκαρφαλώνει» το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 6,408% στα 286,290 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,20% στα 1.757,45 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι χάνει 0,91% στα 18,855 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός καταγράφει απώλειες 1,45% στα 3,642 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,50% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 0,9917 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,49% στο 1,1773 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8424 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.