ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπανάκι» από Goldman: Πιθανό ράλι στο φυσικό αέριο από Δευτέρα

10:24 - 04 Σεπ 2022 | Εμπορεύματα
«Καμπανάκι» από Goldman: Πιθανό ράλι στο φυσικό αέριο από Δευτέρα
Η Goldman Sachs προβλέπει ότι οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου ενδέχεται να προσεγγίσουν τα υψηλά του Αυγούστου, μετά την κίνηση της Ρωσίας να μην επανεκκινήσει τις ροές αερίου από τον Nord Stream 1.

Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσαν αναλυτές της Goldman, συμπεριλαμβανομένου του Damien Courvalin, επικεφαλής του τομέα ενέργειας, η παραπάνω είδηση «θα αναζωπυρώσει την αβεβαιότητα της αγοράς σχετικά με την ικανότητα της περιοχής να διαχειρίζεται την αποθήκευση κατά τη διάρκεια του χειμώνα» και πρόκειται να οδηγήσει σε ένα «σημαντικό ράλι από τη Δευτέρα, μιμούμενο πιθανώς τα υψηλά του Αυγούστου».

Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο αγωγός Nord Stream 1 δεν θα επαναλειτουργήσει το πρωί του Σαββάτου, όπως είχε προγραμματιστεί, αυξάνοντας τους κινδύνους για διακοπές ρεύματος, δελτία και σοβαρή ύφεση στην Ευρώπη. 

Παράλληλα, οι αναλυτές ανέφεραν ότι «ακόμη και στο σενάριο όπου η ροή από τον Nοrd Stream 1 παραμείνει στο μηδέν, οι αγορές φυσικού αερίου της ΒΔ Ευρώπης μπορούν να ισορροπήσουν με τις τιμές των συμβολαίων σε ένα εύρος μεταξύ 215 – 230 ευρώ ανά Mwh, ανάλογα με το πόσο αντισταθμίζονται οι χαμηλότερες ροές από τον NS1 από τις χαμηλότερες γερμανικές επανεξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου», έναντι των εκτιμήσεων της Goldman Sachs για τιμή συμβολαίου στα 176 ευρώ στο πλαίσιο μιας ροής της τάξεως του 20% από τον αγωγό.

Σε περίπτωση που πέσει η ελαστικότητα της ζήτησης, η Goldman εκτιμά ότι υπάρχει ένας ανοδικός κίνδυνος για τις τιμές. Συγκεκριμένα, εάν η ελαστικότητα της ζήτησης υποχωρήσει στο μισό, για παράδειγμα, σε σύγκριση με την αρχική εκτίμησή της, αναμένει πως θα απαιτούνταν τιμές στα συμβόλαια έως και στα 290 ευρώ ανά MWh για μια πλήρη αποθήκευση στο 90% σε ένα σενάριο μηδενικής ροής από τον αγωγό.

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ολλανδία, το σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, υποχώρησε κατά 12% στα 214,6 ευρώ την μεγαβατώρα την Παρασκευή πριν από την ανακοίνωση της Gazprom. Ωστόσο, ακόμη παραμένει τέσσερις φορές υψηλότερο από το συνηθισμένο για αυτήν την εποχή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.