ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα σχέδια της Κίνας στηρίζουν τη ζήτηση χάλυβα και σιδηρομεταλλεύματος

14:45 - 08 Σεπ 2022 | Εμπορεύματα
Τα σχέδια της Κίνας στηρίζουν τη ζήτηση χάλυβα και σιδηρομεταλλεύματος
Οι μεγαλύτεροι προμηθευτές σιδηρομεταλλεύματος της Κίνας είναι αισιόδοξοι για τα σχέδια του Πεκίνου να αναπτύξει πολιτικές και κίνητρα για να στηρίξει τη βιομηχανία χάλυβα, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει δύσκολες οικονομικές συνθήκες από μια ταλαιπωρημένη βιομηχανία ακινήτων.

Την περασμένη εβδομάδα, το Πεκίνο εισήγαγε πολιτικές τόνωσης,  συμπεριλαμβανομένων επιπλέον 300 δισεκατομμυρίων γιουάν (44 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ποσοστώσεις, για δαπάνες υποδομών και επενδύσεις από τις τράπεζες - πέρα ​​από τα 300 δισεκατομμύρια γιουάν που είχαν ήδη ανακοινωθεί στα τέλη Ιουνίου.

Ενώ υπάρχουν αβεβαιότητες γύρω από την ισχύ της ζήτησης και της παραγωγής χάλυβα στην Κίνα, ανθρακωρύχοι όπως ο όμιλος Fortescue Metals της Αυστραλίας εκτιμά ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ζήτηση έχει καταρρεύσει λόγω των χαμηλών επιπέδων αποθεμάτων σιδηρομεταλλεύματος στα κινεζικά λιμάνια.

«Η αγορά είναι κυκλική, καθορίζεται γενικά από τις προοπτικές για την παραγωγή χάλυβα στην Κίνα… και είδαμε ότι πέρυσι η χώρα παρήγαγε λίγο περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο τόνους ακατέργαστου χάλυβα», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Fortescue, Elizabeth Gaines στο «Capital Connection» του CNBC. «Πιστεύουμε ότι η Κίνα είναι πιθανώς σε καλό δρόμο για την παραγωγή παρόμοιας ποσότητας ακατέργαστου χάλυβα αυτό το ημερολογιακό έτος».

Το σιδηρομετάλλευμα είναι βασικό συστατικό για την κατασκευή χάλυβα, ενώ ο χάλυβας είναι πρώτη ύλη σε πολλές από τις βιομηχανίες της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του τομέα ακινήτων. Η άμβλυνση της ζήτησης και της παραγωγής χάλυβα μπορεί να υποδηλώνει αδυναμίες στην κινεζική οικονομία και να βλάψει τα κέρδη για τους ανθρακωρύχους σιδηρομεταλλεύματος που εξαρτώνται από την  κινεζική αγορά, τον μεγαλύτερο καταναλωτή σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο.

Πέρυσι, η Κίνα παρήγαγε 1,033 δισεκατομμύρια τόνους ακατέργαστου χάλυβα, την πρώτη ετήσια μείωση από το 2016. Η εθνική παραγωγή χάλυβα για τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους μειώθηκε κατά 6,4% από έτος σε έτος.  

Στην πρόβλεψή του στα τέλη του περασμένου έτους, το Κινεζικό Ινστιτούτο Σχεδιασμού και Έρευνας Μεταλλουργικής Βιομηχανίας δήλωσε ότι αναμένει η παραγωγή της Κίνας το 2022 να επιβραδυνθεί στους 1,017 δισεκατομμύρια τόνους — μείωση περίπου 1,5% από το προηγούμενο έτος.

Παρά την ασταθή ζήτηση για χάλυβα στην Κίνα μέχρι στιγμής φέτος λόγω του lockdown Covid, οι προμήθειες σιδηρομεταλλεύματος της Fortescue έφτασαν το ρεκόρ των 189 εκατομμυρίων τόνων το οικονομικό έτος 2021/2022, επιτρέποντας στην εταιρεία να πετύχει τα δεύτερα υψηλότερα κέρδη σε ρεκόρ των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ίδια περίοδο. Περίπου το 88% των πωλήσεων σιδηρομεταλλεύματος της Fortescue εστιάζονται στην Κίνα.

Εκπρόσωπος της Fortescue δήλωσε ότι ενώ υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με την παραγωγή χάλυβα της Κίνας, η εταιρεία εκτιμά ότι οι «αυξημένες επενδύσεις υποδομής του Πεκίνου, η συνεχής υποστήριξη της κυβερνητικής πολιτικής και η περαιτέρω χαλάρωση των πολιτικών Covid-zero» θα συνεχίσουν να οδηγούν τη ζήτηση χάλυβα και ως εκ τούτου την παραγωγή.

Μαρία Μπερτζελέτου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.