ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρωσία: Μειώνει κατά 1/3 τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ

17:26 - 15 Σεπ 2022 | Εμπορεύματα
Ρωσία: Μειώνει κατά 1/3 τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ
Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε την Πέμπτη (15/9) ότι οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μειωθούν κατά 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φέτος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Πέρυσι, οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ ανήλθαν συνολικά σε περίπου 150 bcm.

Ο ρωσικός ενεργειακός εφοδιασμός στην Ευρώπη μειώθηκε σημαντικά φέτος εν μέσω αδιεξόδου και σαρωτικών κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία παρείχε περίπου το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ πριν στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία. Αυτό το μερίδιο έχει υποχωρήσει στο 9%, καθώς η Μόσχα έχει περικόψει τις προμήθειες στην Ευρώπη, κατηγορώντας γι’ αυτό τεχνικά ζητήματα που προκαλούνται από τις δυτικές κυρώσεις.

Νωρίτερα την Πέμπτη η Gazprom δήλωσε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου της σε χώρες εκτός της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών μειώθηκαν κατά 38,8% στα 84,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) από την 1η Ιανουαρίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η Ευρώπη εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει πλαφόν τιμών στο ρωσικό φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να ανακόψει το ανοδικό ράλι στις τιμές της ενέργειας και να τιμωρήσει τη Μόσχα για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις εξαγωγές ενέργειας εάν επιβληθούν τέτοιοι περιορισμοί.

Ανώτερος διευθυντής της Gazprom δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο ρωσικό αέριο για την Ευρώπη.

«Δεν υπάρχει χώρα που να μπορεί να προμηθεύσει πόρους συγκρίσιμους με τους πόρους κοιτασμάτων στη Σιβηρία και τη χερσόνησο Γιαμάλ», δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέδριο ο Όλεγκ Ακσιούτιν, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.