ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαζεύει μέρος των απωλειών του το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

13:55 - 12 Οκτ 2022 | Εμπορεύματα
Μαζεύει μέρος των απωλειών του το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο
Ήπια ανοδικά κινούνται την Τετάρτη (12/10) οι τιμές του πετρελαίου, ανακτώντας μέρος των απωλειών τους από τις προηγούμενες συνεδριάσεις, υποστηριζόμενες από τις ανησυχίες για την προσφορά που προέκυψαν από τη μείωση του στόχου παραγωγής του ΟΠΕΚ+ την περασμένη εβδομάδα, αν και το ισχυρότερο δολάριο επιβαρύνει το κλίμα.

«Υπάρχουν δύο κυρίαρχες δυνάμεις στην αγορά πετρελαίου αυτή τη στιγμή: οι οικονομικές προοπτικές είναι ο κύριος καθοδικός κίνδυνος και ο ΟΠΕΚ+ ο ανοδικός», δήλωσε ο αναλυτής του OANDA, Κρεγκ Έρλαμ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να μειώσει τον στόχο παραγωγής του κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd).

«Παρόλο που η μείωση της συνολικής παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια bpd του ΟΠΕΚ+ από τις ποσοστώσεις του Αυγούστου φαίνεται μεγάλη στα χαρτιά, η πραγματική μείωση θα ήταν μικρότερη», ανέφερε η Citi Research, προσθέτοντας ότι αναμένει η τελική μείωση να είναι μικρότερη από 900.000 bpd, εν μέρει λόγω της στάσης του Ιράκ.

Επίσης, από την πλευρά της προσφοράς, το κρατικό μονοπώλιο αγωγών της Ρωσίας Transneft δήλωσε την Τετάρτη ότι έλαβε ειδοποίηση από την πολωνική εταιρεία PERN για διαρροή στον πετρελαιαγωγό Druzhba, ανέφερε το Interfax.

Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό δολάριο έφτασε σε υψηλό 24 ετών έναντι του γεν την Τετάρτη, λόγω ανησυχιών για τον πληθωρισμό και τον ρυθμό των αυξήσεων στα επιτόκια των ΗΠΑ. Ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά τα εμπορεύματα που εκφράζονται σε δολάρια πιο ακριβά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων και τείνει να επιβαρύνει το πετρέλαιο και άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.

Επίσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε την Τρίτη τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2023 και προειδοποίησε για αυξανόμενο κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης.

Οι επενδυτές παγκοσμίως περιμένουν την Πέμπτη και τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,22% στα 89,53 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,43% στα 94,70 δολάρια το βαρέλι.

Οριακή άνοδος για το φυσικό αέριο

Ελαφρά ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,140% στα 157 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,58% στα 1.676,15 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι διολισθαίνει 1,64% στα 19,168 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός πέφτει 0,94% στα 3,4295 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται οριακά 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 0,9706 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,88% στο 1,1061 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,76% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8776 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.