ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα τα αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης

16:47 - 18 Οκτ 2022 | Εμπορεύματα
ΕΕ: Παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα τα αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης
Αν και τα αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέκαμψαν ελαφρώς τον Ιούλιο, φαίνεται πως το επίπεδο συνολικά παραμένει χαμηλότερο κατά 3,7% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, τα συνολικά αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης των 27 χωρών-μελών ανήλθαν στα 103,6 εκατ. τόνους τον Ιούλιο, αυξημένα κατά 2,5% από το ιστορικό χαμηλό των 101,1 εκατ. τόνων τον Ιούνιο.

Ωστόσο, το επίπεδο αυτό είναι χαμηλότερο κατά 3,7% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021.

18 10 oil stock V2 web 2

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά πετρελαίου, προκαλώντας μεγάλη αστάθεια στις τιμές. Προκειμένου να σταθεροποιήσει την αγορά, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) επέτρεψε δύο έκτακτες απελευθερώσεις αποθεμάτων πετρελαίου από την Ε.Ε. τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Δεκαοκτώ κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμμετείχαν στην κοινή δράση που συνολικά ανήλθε σε 182,7 εκατ. βαρέλια, τη μεγαλύτερη απελευθέρωση στην ιστορία του ΙΕΑ, σύμφωνα με την Eurostat.

Ποια ήταν τα κράτη με τα μεγαλύτερα αποθέματα 

Βάσει των στοιχείων, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία ήταν τα κράτη-μέλη με τα μεγαλύτερα αποθέματα έκτακτης ανάγκης τον Ιούλιο και ακολούθησαν οι Ιταλία και Πολωνία. Τα τρέχοντα αποθέματα έκτακτης ανάγκης αποτελούνται κυρίως από αργό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και πετρέλαιο ντίζελ και βενζίνη. 

 Η χώρα με το μεγαλύτερο μερίδιο στο εξωτερικό ήταν το Λουξεμβούργο με 87%, ακολουθούμενο από τη Μάλτα με 84,4% και το Βέλγιο με 49,3%.

Τα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου, που διατηρούνται από οικονομικούς φορείς για τις δικές τους επιχειρησιακές και εμπορικές ανάγκες καθώς και για χρήση έκτακτης ανάγκης, αποτελούσαν το 33,1%, ή 51,4 εκατ. τόνους, του συνόλου της Ε.Ε.

Οι χώρες με τα μεγαλύτερα εμπορικά αποθέματα ήταν η Γερμανία με 9,3 εκατ. τόνους, η Ολλανδία με 8,9 εκατ. τόνους και η Ιταλία με 5,8 εκατ. τόνους, σύμφωνα με την Eurostat.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.