ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

LNG: «Ασπίδα» για την Ελλάδα ακόμη και σε βαρύ χειμώνα Κύριο

10:00 - 29 Οκτ 2022 | Εμπορεύματα
LNG: «Ασπίδα» για την Ελλάδα ακόμη και σε βαρύ χειμώνα
Ηχηρό μήνυμα για την ενεργειακή επάρκεια στέλνει στην ετήσια έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Φυσικού Αερίου (ENTSOG), στην οποία προειδοποιεί ότι σε περίπτωση ενός κρύου χειμώνα, ακόμα και δεν υπάρξει πλήρης διακοπή των ρωσικών ροών αερίου αλλά περιοριστούν στο 7%, οι χώρες της Ευρώπης θα βρεθούν εκτεθειμένες σε έναν μεγάλο κίνδυνο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, οι ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να αντιμετωπίσουν περικοπές φορτίων οι οποίες θα υπερβαίνουν την προγραμματισμένη μείωση της ζήτησης κατά 15%.

Ωστόσο, φαίνεται πως ανάμεσα στις «τυχερές» βρίσκονται οι χώρες που θα μπορούσαν να αποφύγουν ακόμη και το χειρότερο σενάριο, εκείνο των αναγκαστικών περικοπών φυσικού αερίου, λόγω της πρόσβασής τους σε πρόσθετες αγορές LGN. Μάλιστα, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα «Καθημερινή», ανάμεσα σε αυτές τις χώρες βρίσκονται η Ελλάδα μαζί με τη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Αντιθέτως, οι χώρες της Βαλτικής και η Φινλανδία, στο σενάριο της πλήρους διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε περικοπές της τάξης του 13%, την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία των βόρειων και ανατολικών χωρών θα πρέπει να προχωρήσει σε περικοπές της τάξης του 6%.

Τι θα συμβεί στην περίπτωση ενός ήπιου χειμώνα

Σύμφωνα με την έρευνα, σε περίπτωση ενός ήπιου χειμώνα και υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%, καμία χώρα δεν εκτίθεται σε περικοπές φορτίων.

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, στο επόμενο σενάριο ενός ψυχρού χειμώνα και υψηλής ζήτησης, το ENTSOG υπογραμμίζει ότι με εξαίρεση την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία οι υπόλοιπες χώρες θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε περικοπές φορτίων.

«Ασπίδα» το LNG

Με τα αποθέματα στο 40% των αποθηκών, οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε περικοπές της τάξης του 12%, ενώ με τα αποθέματα στο 20% οι περικοπές αυτομάτως αυξάνονται στο 17% σε όλες τις χώρες. Εξαίρεση ξανά η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, λόγω πρόσβασης σε LNG.

Μεταξύ άλλων, το ENTSOG σημειώνει στην έκθεσή του ότι χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία για τον χειμώνα 2023-2024, η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί σημαντικά. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι επιτακτικής ανάγκης η συνεργασία των κρατών-µελών αλλά και η στήριξη των χωρών του βορρά από τις χώρες του νότου που διαθέτουν LNG.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.