ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρεκόρ αγοράς χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες το γ’ τρίμηνο

17:21 - 01 Νοε 2022 | Εμπορεύματα
Ρεκόρ αγοράς χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες το γ’ τρίμηνο
Οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν ποσότητα-ρεκόρ 399 τόνων χρυσού αξίας περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του 2022, συμβάλλοντας στην άνοδο της παγκόσμιας ζήτησης για το πολύτιμο μέταλλο, ανακοίνωσε την Τρίτη (1/11) το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC).

Η ζήτηση για χρυσό ήταν επίσης ισχυρή από κοσμηματοπώλες και αγοραστές ράβδων και νομισμάτων χρυσού, ανέφερε η WGC στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή της, αλλά τα ανταλλακτικά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) που αποθηκεύουν ράβδους χρυσού για τους επενδυτές συρρικνώθηκαν.

Ο χρυσός θεωρείται συνήθως ως ένα ασφαλές περιουσιακό στοιχείο σε περιόδους αβεβαιότητας ή αναταραχής, αλλά πολλοί χρηματοοικονομικοί επενδυτές πούλησαν μετοχές σε ETF που υποστηρίζονται από χρυσό καθώς τα επιτόκια αυξάνονται και ώθησαν τις αποδόσεις άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Αυτή η τάση οδήγησε σε υποχώρηση 8% στην τιμή του χρυσού το τρίτο τρίμηνο, αλλά αυτή η πτώση των τιμών βοήθησε στην τόνωση της ζήτησης για κοσμήματα, ανέφερε η WGC.

Συνολικά, η παγκόσμια ζήτηση χρυσού ανήλθε σε 1.181 τόνους τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο, αυξημένη κατά 28% από 922 την ίδια περίοδο το 2021, αναφέρεται στην έκθεση.

Η ζήτηση από την αρχή του έτους μέχρι τον Σεπτέμβριο είχε ανακάμψει στα προ πανδημίας επίπεδα, σημειώνεται ακόμα.

Οι πιο… δραστήριες χώρες

Οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες το τρίτο τρίμηνο ξεπέρασαν κατά πολύ το προηγούμενο τριμηνιαίο ρεκόρ και ανέβασαν τις αγορές τους από την αρχή του έτους έως τον Σεπτέμβριο σε 673 τόνους, περισσότερες από τις συνολικές αγορές σε οποιοδήποτε πλήρες έτος από το 1967, σύμφωνα με την WGC.

Μεταξύ των μεγάλων αγοραστών ήταν οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας, του Ουζμπεκιστάν, του Κατάρ και της Ινδίας, αλλά η WGC είπε ότι σημαντική ποσότητα χρυσού αγοράστηκε επίσης από κεντρικές τράπεζες που δεν ανέφεραν δημόσια τις αγορές τους.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποιες χώρες θα μπορούσαν να είναι αυτές, αλλά οι τράπεζες που δεν δημοσιεύουν τακτικά πληροφορίες για τα αποθέματά τους σε χρυσό περιλαμβάνουν αυτές της Κίνας και της Ρωσίας.

Οι αγορές ράβδων και νομισμάτων χρυσού αυξήθηκαν επίσης στην Τουρκία στους 46,8 τόνους το τρίμηνο, αυξημένες κατά περισσότερο από 300% σε ετήσια βάση, καθώς οι άνθρωποι αγόραζαν χρυσό για να προστατευτούν από τον αχαλίνωτο πληθωρισμό.

«Κοιτάζοντας το μέλλον, αναμένουμε ότι οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες και οι λιανικές επενδύσεις θα παραμείνουν ισχυρές», δήλωσε η αναλυτής της WGC, Λουίζ Στριτ.

«Περιμένουμε επίσης να δούμε τη ζήτηση κοσμημάτων να συνεχίσει να είναι ισχυρή σε ορισμένες περιοχές όπως η Ινδία και η Νοτιοανατολική Ασία», είπε.

golddemandin111

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.