ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ινδία θα συνεχίσει να αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία

08:56 - 11 Νοε 2022 | Εμπορεύματα
Η Ινδία θα συνεχίσει να αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία
Η Ινδία θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο επειδή ωφελεί τη χώρα, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του για πέμπτη φορά φέτος, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες επεκτείνουν τους εμπορικούς τους δεσμούς.

Ο Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ επισκέπτηκε τη Μόσχα για πρώτη φορά από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Το ταξίδι του πραγματοποιήθηκε καθώς η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν επισκέπτεται το Νέο Δελχί για να έχει συνομιλίες με Ινδούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου ενδεχομένως του περιορισμού των τιμών του ρωσικού πετρελαίου.

Η Ινδία έχει γίνει ο μεγαλύτερος πελάτης πετρελαίου της Ρωσίας μετά την Κίνα, καθώς διυλιστήρια της εξαγοράζουν φορτία με έκπτωση που αποφεύγουν οι αγοραστές στη Δύση. Το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές πετρελαίου της Ινδίας αυξήθηκε στο ιστορικό υψηλό του 23% τον Σεπτέμβριο, από μόλις 2% περίπου πριν από την εισβολή.

Ο Τζαϊσανκάρ συνοδευόταν από ανώτερους αξιωματούχους αρμόδιους για τη γεωργία, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα λιμάνια και τη ναυτιλία, τα οικονομικά, τα χημικά και τα λιπάσματα και το εμπόριο – κάτι που, όπως είπε, δείχνει τη σημασία των δεσμών με τη Ρωσία. 

«Η Ρωσία υπήρξε ένας σταθερός και δοκιμασμένος στο χρόνο εταίρος. Οποιαδήποτε αντικειμενική αξιολόγηση της σχέσης μας για πολλές δεκαετίες θα επιβεβαίωνε ότι στην πραγματικότητα έχει εξυπηρετήσει πολύ καλά και τις δύο χώρες», δήλωσε ο Τζαϊσανκάρ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ερωτηθείς σχετικά με ένα σχέδιο της Ομάδας των Επτά για περιορισμό της τιμής του ρωσικού πετρελαίου, ο Τζαϊσανκάρ δήλωσε ότι ως ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο όπου τα επίπεδα εισοδήματος δεν ήταν υψηλά, η Ινδία έπρεπε να φροντίσει τα δικά της συμφέροντα.

Το Reuters ανέφερε τη Δευτέρα ότι η India's Oil and Natural Gas Corp υπέβαλε αίτηση στη νέα ρωσική εταιρεία εκμετάλλευσης του Sakhalin-1, μετά την αποχώρηση της ExxonMobil, για να διατηρήσει το μερίδιό της στο έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Άπω Ανατολή.

Η Ινδία δεν καταδίκασε την εισβολή της Μόσχας, αλλά κάλεσε για ειρήνη και διάλογο και ο Τζαϊσανκάρ επανέλαβε ότι η Ινδία θα «υποστηρίξει κάθε πρωτοβουλία που θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία και σταθεροποιεί την παγκόσμια τάξη».

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού της Ινδίας εδώ και δεκαετίες και είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά ινδικών φαρμακευτικών προϊόντων. Ο Τζαϊσανκάρ δήλωσε ότι η Ινδία πρέπει να ενισχύσει τις εξαγωγές της στη Ρωσία για να εξισορροπήσει το διμερές εμπόριο που τώρα κλίνει προς τη Ρωσία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.