ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μείωση 22% στην κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη

10:29 - 11 Νοε 2022 | Εμπορεύματα
Μείωση 22% στην κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Η Ευρώπη περιόρισε την κατανάλωση φυσικού αερίου τον Οκτώβριο, καθώς τα νοικοκυριά δεν άνοιξαν τη θέρμανση εν μέσω ζεστού καιρού, παρέχοντας κάποια ανακούφιση στην περιορισμένη αγορά ενόψει του χειμώνα.

Οι κυβερνήσεις σε όλη την περιοχή έχουν παρακαλέσει τους καταναλωτές να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου μετά την πτώση των ρωσικών προμηθειών που έφερε στο τραπέζι ακόμα και το ενδεχόμενο ύπαρξης δελτίων όταν ο καιρός κρυώσει.

Το ήπιο φθινόπωρο συνέβαλε στην εξοικονόμηση καυσίμων, αλλά οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής συνεχίζουν να καίνε αυξανόμενες ποσότητες για να διατηρούν τα φώτα αναμμένα, επισημαίνει το Bloomberg.

Σύμφωνα με την EnergyScan, η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη για τον Οκτώβριο υποχώρησε κατά 22% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνεται μεταξύ των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των μικρών βιομηχανιών.

Αντίθετα, η κατανάλωση ηλεκτρικού αυξήθηκε κατά 14% σε ετήσια βάση.

Η ζήτηση υποχώρησε και λόγω της ραγδαίας ανόδου των τιμών του αερίου ως συνέπεια των κυρώσεων στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με πολλές μικρές βιομηχανίες να κλείνουν τομείς της λειτουργίας τους ώστε να επιβιώσουν.

Παράλληλα, οι σημαντικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τα υψηλά αποθέματα αερίου έχουν μειώσει τις ανησυχίες ότι οι κυβερνήσεις της Ευρώπης θα προχωρήσουν στην παροχή αερίου με δελτίο τους επόμενους μήνες.

Την ίδια στιγμή, τα συμβόλαια φυσικού αερίου για την Ευρώπη στο χρηματιστήριο ενέργειας του Άμστερνταμ έχουν καταγράψει απώλειες περίπου 60% από τα ιστορικά υψηλά τους τον περασμένο Αύγουστο, αλλά παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με τον φθινόπωρο του 2021.

Το δημοσίευμα του Bloomberg καταλήγει ότι η αβεβαιότητα θα συνεχίσει να «ρίχνει τη σκιά της» για τους επόμενους μήνες, καθιστώντας δύσκολες τις προβλέψεις για τη διάθεση και ζήτηση του φυσικού αερίου, ενόψει των χαμηλότερων θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν στην Ευρώπη τον χειμώνα.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:31 - 11 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.