ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs: Μειώνει κατά $10/βαρέλι την πρόβλεψη για το πετρέλαιο

12:50 - 21 Νοε 2022 | Εμπορεύματα
Goldman Sachs: Μειώνει κατά $10/βαρέλι την πρόβλεψη για το πετρέλαιο
Η Goldman Sachs μείωσε την πρόβλεψή της για την τιμή του πετρελαίου κατά 10 δολάρια σε 100 δολάρια το βαρέλι για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, επικαλούμενη τις αυξανόμενες ανησυχίες για τον Covid στην Κίνα και την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το σχέδιο της G7 για πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου.

«Η αγορά έχει δίκιο να ανησυχεί, λόγω των κρουσμάτων Covid στην Κίνα και της έλλειψης σαφήνειας σχετικά με την εφαρμογή του πλαφόν της G7», ανέφεραν σε σημείωμα οικονομολόγοι της Goldman, προσθέτοντας ότι περισσότερα lockdown στην Κίνα θα εξισορροπούσαν τις βαθιές περικοπές παραγωγής που επέβαλε ο ΟΠΕΚ+ κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Η Κίνα κατέγραψε τρεις θανάτους από Covid το Σαββατοκύριακο, οι πρώτοι θάνατοι της χώρας από τον ιό από τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Η πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο, ενίσχυσε τα μέτρα για τον Covid τις τελευταίες τρεις ημέρες, καθώς ο αριθμός των τοπικών κρουσμάτων ανέβηκε σε αρκετές εκατοντάδες την ημέρα.

Οι οικονομολόγοι πρόσθεσαν ότι η πιθανότητα περισσότερων περιορισμών στον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο θα μειώσει τη ζήτηση από αυτόν ακόμη περισσότερο.

«Τα κρούσματα Covid της Κίνας βρίσκονται στα υψηλά του φετινού Απριλίου, ωστόσο, η νέα πολιτική που θα ακολουθηθεί είναι άγνωστη… Μειώνουμε τις προσδοκίες μας για τη ζήτηση της Κίνας κατά 1,2 (εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα) για το τρίμηνο (σε 14,0 mb/d), αναμένοντας περαιτέρω lockdown», ανέφερε το σημείωμα, προσθέτοντας ότι η τρέχουσα ζήτηση αργού της Κίνας υπολείπεται των προσδοκιών της Goldman για τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα.

Απογοητευμένοι οι επενδυτές

Οι τιμές του αργού παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις τους τελευταίους μήνες, ανεβαίνοντας σε περισσότερα από 120 δολάρια στις αρχές Ιουνίου, εν μέσω αυξανόμενων φόβων για παγκόσμια ύφεση, και στη συνέχεια υποχώρησαν σε περίπου 90 δολάρια το βαρέλι μετά τη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+.

Και τα δύο συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, μπρεντ και αμερικανικού αργού, κυμάνθηκαν για τελευταία φορά γύρω στα χαμηλά δύο μηνών.

Στην αναθεώρηση προς τα κάτω της Goldman συμβάλλουν επίσης οι υψηλότεροι από τον αναμενόμενο όγκοι παραγωγής και εξαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, μόλις δύο εβδομάδες πριν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στις αρχές Δεκεμβρίου.

«Οι επενδυτές έχουν απογοητευτεί από τις υψηλότερες από τις αναμενόμενες ροές παραγωγής και εξαγωγών από τη Ρωσία. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις δύο εβδομάδες μέχρι να τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στο αργό, παράλληλα με το ανώτατο όριο τιμών της G7, για το οποίο περισσότερες λεπτομέρειες πρόκειται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε η επενδυτική τράπεζα στο σημείωμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.