ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Gazprom: Μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα οι εξαγωγές φυσικού αερίου

18:58 - 01 Δεκ 2022 | Εμπορεύματα
Gazprom: Μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα οι εξαγωγές φυσικού αερίου
Οι ημερήσιες ροές φυσικού αερίου της Gazprom σε βασικές αγορές μειώθηκαν τον Νοέμβριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, καθώς η Μόσχα συνέχισε να περιορίζει τις παραδόσεις στην Ευρώπη.

Οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη συρρικνώνονται εδώ και μήνες καθώς το Κρεμλίνο αντιδρά στις κυρώσεις μετά την εισβολή του στην Ουκρανία. Η ανησυχία για τον εφοδιασμό εντάθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν μια διαμάχη πληρωμών μεταξύ της Gazprom και της Μολδαβίας απείλησε να μειώσει τις ροές μέσω Ουκρανίας -- την τελευταία εναπομείνασα διαδρομή που εξακολουθεί να φέρνει ρωσικά καύσιμα στη δυτική Ευρώπη -- αν και η διαφορά επιλύθηκε.\

Η Gazprom εξήγαγε 133 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα σε χώρες εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης τον περασμένο μήνα, μειωμένα κατά 3,9% από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Από τις αρχές του 2022, οι προμήθειες της εταιρείας στους κύριους ξένους πελάτες της έχουν υποχωρήσει κατά 45% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 95,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Η Gazprom δεν παρέχει λεπτομερή ανάλυση των εξαγωγών στις ευρωπαϊκές αγορές, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία. Επί του παρόντος, οι παραδόσεις συνεχίζονται μέσω Ουκρανίας -- αν και σε μειωμένα επίπεδα -- ενώ το ένα σκέλος του αγωγού TurkStream στέλνει καύσιμα μέσω Τουρκίας στην Ουγγαρία και τη Σερβία.

Τον περασμένο μήνα, οι αποστολές μέσω Ουκρανίας ήταν κατά μέσο όρο 42,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, ενώ οι ροές μέσω Τουρκίας ήταν κατά μέσο όρο περίπου 27 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα. Αυτό καθιστά τις συνολικές εξαγωγές της Gazprom στην Ευρώπη μόλις το ένα πέμπτο αυτών που ήταν πριν την εισβολή στην Ουκρανία.

Αντίθετα, οι ροές προς την Κίνα μέσω της σύνδεσης Power of Siberia συνεχίζουν να αυξάνονται, με τις παραδόσεις «τακτικά» να υπερβαίνουν τους ημερήσιους συμβατικούς όγκους, δήλωσε η Gazprom. Ο παραγωγός προμηθεύει την ασιατική χώρα αέριο από κοιτάσματα της ανατολικής Σιβηρίας, τα οποία δεν είναι ακόμη συνδεδεμένα με τους αγωγούς του με προορισμό την Ευρώπη.

Η ημερήσια παραγωγή φυσικού αερίου της Gazprom ήταν κατά μέσο όρο 1,097 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα τον Νοέμβριο, αυξημένη κατά 11% από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Η παραγωγή της μέχρι στιγμής το 2022 έχει μειωθεί κατά 19% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 376,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ανέφερε η εταιρεία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.