ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμφωνία στην ΕΕ για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο-Στα 60 δολάρια Κύριο

20:22 - 02 Δεκ 2022 | Εμπορεύματα
Συμφωνία στην ΕΕ για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο-Στα 60 δολάρια
Έπειτα από πολυήμερες διαπραγματεύσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να φτάσει σε συμφωνία για να θέσει ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο. Η συμφωνία "κλείδωσε" στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Όπως μεταδίδουν Bloomberg και Reuters διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για πλαφόν 60 δολαρίων στα φορτία ρωσικού πετρελαίου, καθώς κάμφθηκαν οι αντιστάσεις της Πολωνίας.

Ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Ένωσης υπήρχαν ουσιαστικά δύο οπτικές γωνίες.

Η μία είναι αυτή των χωρών με μεγάλη εξάρτηση στο ρωσικό πετρέλαιο, οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία, που θεωρούσαν ότι η τιμή που θα οριστεί θα πρέπει να "πονέσει" τη Ρωσία και τον Πούτιν.

Από την άλλη υπήρχαν οι ναυτιλιακές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα που πίεζαν για μία καλύτερη τιμή.

Τελικά, τα 60 ευρώ το βαρέλι αποδείχθηκε μία μέση λύση με την οποία συμβιβάστηκαν όλες οι πλευρές.

Μηχανισμός αναθεώρησης

Να σημειωθεί ακόμα πως η πρόταση για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο θεωρείται βέβαιο πως θα περιλαμβάνει μηχανισμό αναθεώρησης. Η Ελλάδα έχει προτείνει να γίνεται αυτό κάθε δύο μήνες, ξεκινώντας από τα μέσα Ιανουαρίου, ώστε να αξιολογούνται έγκαιρα οι εξελίξεις στην αγορά.

Επίσης, μαζί με τη Μάλτα και την Κύπρο, η Αθήνα αναζητά εγγυήσεις ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία των χωρών αυτών δεν θα υφίσταται διακρίσεις απέναντι σε διεθνείς ανταγωνιστές λόγω του πλαφόν.

Να σημειωθεί τέλος πως από τις 5 Δεκεμβρίου τίθεται σε ισχύ και το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που σημαίνει πως η μεταφορά του θα μπορεί να γίνεται μόνο σε τιμή κάτω αυτή που ορίζει το πλαφόν.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:58 - 03 Δεκ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.