ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΙΕΑ: Η ΕΕ κινδυνεύει με έλλειψη φυσικού αερίου το 2023

16:48 - 12 Δεκ 2022 | Εμπορεύματα
ΙΕΑ: Η ΕΕ κινδυνεύει με έλλειψη φυσικού αερίου το 2023
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρκετό φυσικό αέριο για το χειμώνα, αλλά θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έλλειψη το επόμενο έτος εάν η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες, δήλωσε τη Δευτέρα (12/12) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), καλώντας τις κυβερνήσεις να δράσουν πιο γρήγορα για να εξοικονομήσουν ενέργεια και να επεκτείνουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου φέτος, η Ευρώπη απέτρεψε μια σοβαρή έλλειψη και ξεκίνησε τον χειμώνα με γεμάτες δεξαμενές αποθήκευσης αερίου, χάρη εν μέρει στα έκτακτα μέτρα της ΕΕ για την πλήρωση της αποθήκης, καθώς και σε μια… τυχερή περίοδο με ήπιο καιρό και υψηλές τιμές φυσικού αερίου που μείωσαν τη ζήτηση για το καύσιμο, επισημαίνει το Reuters.

Παρόλα αυτά, το επόμενο έτος μπορεί να αποτελέσει μια ακόμη πιο σκληρή δοκιμασία από την ενεργειακή κρίση που αύξησε φέτος τους λογαριασμούς καυσίμων για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και ανάγκασε τις βιομηχανίες να κλείσουν προσωρινά για να αποφευχθεί η εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου.

Εάν η Ρωσία περιόριζε το μικρό μερίδιο του φυσικού αερίου που εξακολουθεί να παραδίδει στην Ευρώπη και η κινεζική ζήτηση φυσικού αερίου ανέκαμπτε από τα χαμηλά που προκλήθηκαν από τους περιορισμούς για τον COVID-19, η ΕΕ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έλλειμμα φυσικού αερίου 27 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) το 2023, σύμφωνα με τον ΙΕΑ. Η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν 412 bcm το 2021.

«Πρόκειται για μια σοβαρή πρόκληση», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Φατίχ Μπιρόλ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Η έλλειψη θα μπορούσε να αποφευχθεί με την επέκταση των επιδοτήσεων και των πολιτικών για την ανακαίνιση κτιρίων με αέριο, την αντικατάσταση της θέρμανσης με βάση τα ορυκτά καύσιμα με αντλίες θερμότητας και τη μαζική επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανέφερε ο IEA.

Η επένδυση των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτείται για αυτό θα επιστραφεί εντός δύο ετών μέσω χαμηλότερων λογαριασμών φυσικού αερίου, είπε ο Μπιρόλ.

Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να προνοήσουν

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε τη δημιουργία ενός «ταμείου αλληλεγγύης» της ΕΕ για τη συγκέντρωση μετρητών για ενεργειακές επενδύσεις - χρησιμοποιώντας χρήματα της ΕΕ και πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης.

Η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι ο εφοδιασμός φυσικού αερίου του μπλοκ ήταν «ασφαλής για αυτόν τον χειμώνα» και η ΕΕ των 27 χωρών προετοιμάζεται για τον επόμενο.

Οι ηγέτες χωρών της ΕΕ θα ζητήσουν την προετοιμασία πρώιμων σχεδίων έκτακτης ανάγκης για τον ενεργειακό εφοδιασμό τον ερχόμενο χειμώνα σε μια σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, σύμφωνα με προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνάντησής τους που είδε το Reuters.

Ωστόσο, οι χώρες εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των υψηλών τιμών της ενέργειας. Οι υπουργοί Ενέργειας πραγματοποιούν έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη για να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που έχει διχάσει το μπλοκ.

Τον περασμένο μήνα οι χώρες συνήψαν συμφωνίες για άλλα μέτρα σχετικά με το ανώτατο όριο τιμών, συμπεριλαμβανομένων ταχύτερων αδειών για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα είναι ζωτικής σημασίας για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.