ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κίνα «βυθίζει» άνω του 1% το πετρέλαιο-Πτωτικά το αέριο

15:09 - 03 Ιαν 2023 | Εμπορεύματα
Η Κίνα «βυθίζει» άνω του 1% το πετρέλαιο-Πτωτικά το αέριο
Πτώση άνω του 1% καταγράφουν την Τρίτη (3/1) οι τιμές του πετρελαίου, καθώς τα αδύναμα στοιχεία ζήτησης από την Κίνα και οι ζοφερές οικονομικές προοπτικές επιβαρύνουν το κλίμα.

«Το μπρεντ και το WTI έχουν ανακάμψει σχεδόν κατά 15% από τα χαμηλά πριν από μερικές εβδομάδες, καθώς οι έμποροι συνεχίζουν να τιμολογούν με ισχυρότερη κινεζική ζήτηση», δήλωσε ο Κρεγκ Έρλαμ, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA.

«Οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, ωστόσο, κάτι που θα διασφαλίσει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν εξαιρετικά ασταθείς», πρόσθεσε.

Η κινεζική κυβέρνηση αύξησε τις ποσοστώσεις εξαγωγών για προϊόντα διύλισης πετρελαίου στην πρώτη παρτίδα για το 2023. Οι έμποροι απέδωσαν την αύξηση στις προσδοκίες για χαμηλή εγχώρια ζήτηση, καθώς ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο συνεχίζει να μάχεται τα κύματα των μολύνσεων από τον COVID-19.

Το κλίμα επιβαρύνουν και τα στοιχεία που δείχνουν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο καθώς οι αυξανόμενες λοιμώξεις από τον COVID-19 διέκοψαν την παραγωγή και επιβάρυναν τη ζήτηση αφού το Πεκίνο κατάργησε σε μεγάλο βαθμό τους περιορισμούς κατά της εξάπλωσης του ιού.

Προσθέτοντας στις ζοφερές οικονομικές προοπτικές, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε την Κυριακή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και η Κίνα -οι κύριοι κινητήρες της παγκόσμιας ανάπτυξης- παρουσιάζουν ταυτόχρονα επιβράδυνση της ανάπτυξης, καθιστώντας το 2023 πιο δύσκολο από το 2022 για την παγκόσμια οικονομία.

Η αγορά περιμένει επίσης με αγωνία τη δημοσιοποίηση πρακτικών από τη συνάντηση πολιτικής της Fed τον Δεκέμβριο την Τετάρτη. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης (bps) τον Δεκέμβριο έπειτα από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 bps η καθεμία.

Επίσης, στο ραντάρ των επενδυτών βρίσκονται και τα στοιχεία μισθοδοσίας του Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ που αναμένονται την Παρασκευή, τα οποία εκτιμάται ότι θα δείξουν ότι η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,36% στα 79,16 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,44% στα 84,71 δολάρια το βαρέλι.

Συνεχίζεται, αλλά πιο ήπια η πτώση του φυσικού αερίου

Πτωτικά για άλλη μια μέρα, αν και πιο ήπια, κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς διολισθαίνουν 1,885% στα 75,565 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,65% στα 1.838,05 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,67% στα 24,44 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ανεβαίνει 0,27% στα 3,8205 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί αισθητά 1,25% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0528 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,98% στο 1,1926 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,25% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8828 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.