ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατρακυλά το πετρέλαιο λόγω φόβων και Κίνας-Σταθερά…πτωτικά το φυσικό αέριο Κύριο

14:56 - 04 Ιαν 2023 | Εμπορεύματα
Κατρακυλά το πετρέλαιο λόγω φόβων και Κίνας-Σταθερά…πτωτικά το φυσικό αέριο
Σημαντική πτώση κοντά στο 3% καταγράφει και την Τετάρτη (4/1) το πετρέλαιο, επεκτείνοντας τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς το κλίμα επιβαρύνουν η αδύναμη ζήτηση λόγω της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας και τα αυξανόμενα κρούσματα COVID στην Κίνα.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ έκαναν… βουτιά άνω του 4% την Τρίτη, με το δεύτερο να καταγράφει τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια σε περισσότερους από τρεις μήνες.

«Οι ανησυχίες για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας θα συνεχιστούν και θα παραμείνουν στο μυαλό των traders και στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Oil, Στίβεν Μπρένοκ.

Η κινεζική κυβέρνηση αύξησε επίσης τις ποσοστώσεις εξαγωγών για προϊόντα διύλισης πετρελαίου στην πρώτη παρτίδα για το 2023, σηματοδοτώντας προσδοκίες για ισχνή εγχώρια ζήτηση.

Ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία, ενδέχεται να μειώσει περαιτέρω τις τιμές του «δυνατού χαρτιού» της αργού πετρελαίου Arab Light προς την Ασία τον Φεβρουάριο, αφού διαμορφώθηκαν σε χαμηλό 10 μηνών για αυτόν τον μήνα, καθώς οι ανησυχίες για υπερπροσφορά συνέχισαν να προκαλούν σύγχιση την αγορά.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας θα έχει μια δύσκολη χρονιά το 2023, καθώς οι βασικοί κινητήρες της παγκόσμιας ανάπτυξης - οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και η Κίνα – καταγράφουν πτώση του ΑΕΠ.

Η Fed αύξησε επίσης τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης (bps) τον Δεκέμβριο έπειτα από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 bps η καθεμία. Εάν η Fed εντείνει τις αυξήσεις των επιτοκίων της, αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομία και να παρεμποδίσει την κατανάλωση καυσίμου.

Κάποια στήριξη στο πετρέλαιο παρέχει το γεγονός ότι το δολάριο αποδυναμώθηκε την Τετάρτη έπειτα από μεγάλα κέρδη στην προηγούμενη συνεδρίαση. Ένα ασθενέστερο δολάριο συνήθως ενισχύει τη ζήτηση για πετρέλαιο καθώς τα εμπορεύματα που εκφράζονται σε δολάρια γίνονται φθηνότερα για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ πιθανότατα αυξήθηκαν κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια, με τα αποθέματα αποστάγματος να αναμένεται να μειωθούν, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters τη Δευτέρα.

Η τράπεζα UBS αναμένει ότι οι τιμές του μπρεντ θα αυξηθούν στα 110 δολάρια το βαρέλι και το WTI στα 107 δολάρια το 2023.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 2,63% στα 74,91 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κατρακυλά 2,58% στα 79,98 δολάρια το βαρέλι.

Κάτω από 70 ευρώ η μεγαβατώρα το φυσικό αέριο

Ισχυρά πτωτικά κινούνται για άλλη μια μέρα και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς διολισθαίνουν 4,037% στα 69,395 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 1,06% στα 1.865,65 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,94% στα 24,468 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός υποχωρεί 0,64% στα 3,7423 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,57% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0606 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,64% στο 1,2043 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,08% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8808 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.