ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανακάμπτει άνω του 2% το πετρέλαιο-Ανεβαίνει και το φυσικό αέριο

15:22 - 05 Ιαν 2023 | Εμπορεύματα
Ανακάμπτει άνω του 2% το πετρέλαιο-Ανεβαίνει και το φυσικό αέριο
Κέρδη άνω του 2% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη (5/1), αφού σημείωσαν τη μεγαλύτερη διήμερη απώλεια για την αρχή ενός έτους εδώ και τρεις δεκαετίες, με το κλείσιμο ενός αγωγού καυσίμων στις ΗΠΑ να παρέχει στήριξη, αν και οι οικονομικές ανησυχίες περιορίζουν τα κέρδη.

Οι μεγάλες μειώσεις άνω του 9% τις προηγούμενες δύο ημέρες οφείλονταν στις ανησυχίες για μια παγκόσμια ύφεση, ειδικά επειδή τα βραχυπρόθεσμα οικονομικά σημάδια στους δύο μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, έμοιαζαν αδύναμα.

Βοηθητική για την αύξηση των κερδών την Πέμπτη είναι η ανακοίνωση του κορυφαίου χειριστή αγωγών των ΗΠΑ Colonial Pipeline, η οποία ανέφερε αργά την Τετάρτη ότι η Γραμμή 3 της είχε κλείσει λόγω απρογραμμάτιστης συντήρησης και η επανεκκίνηση αναμένεται στις 7 Ιανουαρίου.

«Η ανάκαμψη σήμερα το πρωί οφείλεται στο κλείσιμο της Γραμμής 3 του αγωγού Colonial», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα της πετρελαϊκής εταιρείας PVM. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γενικότερη τάση που επικρατεί είναι πτωτική, είμαστε σε μια bear market», πρόσθεσε.

Η σωρευτική πτώση τόσο του μπρεντ, όσο και του αμερικανικού αργού άνω του 9% την Τρίτη και την Τετάρτη ήταν οι μεγαλύτερες απώλειες δύο ημερών στην αρχή ενός έτους από το 1991, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv Eikon.

Την Τετάρτη, τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αμερικανική μεταποίηση συρρικνώθηκε περαιτέρω τον Δεκέμβριο πίεσαν τις τιμές, όπως και οι ανησυχίες για οικονομική αναστάτωση καθώς ο COVID-19 σαρώνει την Κίνα, η οποία τερμάτισε απότομα τους περισσότερους αυστηρούς περιορισμούς στα ταξίδια και τη δραστηριότητα.

Επίσης, τα στοιχεία των αποθεμάτων από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου θα δείξουν, σύμφωνα με πηγές, άνοδο των αποθεμάτων αργού και βενζίνης στις ΗΠΑ.

Πάντως, η UBS προβλέπει ανάκαμψη του πετρελαίου το 2023, εκτιμώντας ότι η τιμή του μπρεντ θα αυξηθεί στα 110 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού στα 107 δολάρια το βαρέλι.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 2,07% στα 74,36 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 2,12% στα 79,49 δολάρια το βαρέλι.

Άνοδος έπειτα από καιρό για το φυσικό αέριο

Ανοδικά έπειτα από καιρό κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ανεβαίνουν 3,480% στα 67,285 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,28% στα 1.853,25 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,35% στα 23,64 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός «σκαρφαλώνει» 2,51% στα 3,8338 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,13% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0613 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,18% στο 1,2031 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,34% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8821 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:26 - 05 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.