ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθεροποιητικά σε αντίθετους…ανέμους το πετρέλαιο-Σε προπολεμικά επίπεδα το φυσικό αέριο Κύριο

15:10 - 11 Ιαν 2023 | Εμπορεύματα
Σταθεροποιητικά σε αντίθετους…ανέμους το πετρέλαιο-Σε προπολεμικά επίπεδα το φυσικό αέριο
Ήπιες διακυμάνσεις καταγράφουν την Τετάρτη (11/1) οι τιμές του πετρελαίου, καθώς από τη μία τα αποθέματα αργού και καυσίμων στις ΗΠΑ κατέγραψαν απροσδόκητη αύξηση, ενώ από την άλλη επικρατεί παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα και η Κίνα ανοίγει ξανά την οικονομία της.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεν κατέγραψαν κέρδη τη Δευτέρα και την Τρίτη, ανακάμπτοντας από το απότομο sell-off την πρώτη εβδομάδα του 2023.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 14,9 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 6 Ιανουαρίου, ανέφεραν πηγές, επικαλούμενες στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (API). Την ίδια στιγμή, τα αποθέματα αποστάγματος αυξήθηκαν κατά περίπου 1,1 εκατ. βαρέλια.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πτώση των αποθεμάτων αργού.

Η αγορά πετρελαίου έχει υποχωρήσει υπό τις ανησυχίες ότι οι απότομα υψηλότερες αυξήσεις επιτοκίων της Fed για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό θα προκαλέσουν ύφεση και θα περιορίσουν τη ζήτηση καυσίμων. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αναμένονται την Πέμπτη.

Εάν ο πληθωρισμός πέσει κάτω από τις προσδοκίες, θα οδηγούσε το δολάριο προς τα κάτω, είπαν οι αναλυτές. Ένα ασθενέστερο δολάριο μπορεί να τονώσει τη ζήτηση πετρελαίου καθώς καθιστά το εμπόρευμα φθηνότερο για τους αγοραστές που έχουν άλλα νομίσματα.

Οι τιμές δεν έχουν εκτιναχθεί, αλλά κέρδισαν κάποια υποστήριξη από τις ελπίδες για αύξηση της ζήτησης καυσίμων στην Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού χαλάρωσε τους περιορισμούς για τον COVID-19 και αύξησε τις ποσοστώσεις εισαγωγών αργού κατά 20%.

«Η επιστροφή της Κίνας στην κανονικότητα δεν θα είναι αρκετή για να οδηγήσει το πετρέλαιο ξανά πάνω από τα 100 δολάρια/βαρέλι σε διαρκή βάση», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Στίβεν Μπρένοκ.

«Αυτό που απαιτείται είναι μια βελτίωση στην παγκόσμια ανάπτυξη. Ωστόσο, οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία περιορίζονται από τον υψηλό πληθωρισμό και τις αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες», συμπλήρωσε.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,36% στα 75,41 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,57% στα 80,56 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί σε προπολεμικά επίπεδα το φυσικό αέριο

Σε επίπεδα προ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επανέλθει το φυσικό αέριο, καθώς τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, υποχωρούν 3,926% στα 67,320 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,55% στα 1.886,75 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,37% στα 23,99 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,65% στα 4,1037 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,08% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0743 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,29% στο 1,212 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,41% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8864 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.