ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνα και πληθωρισμός ανεβάζουν το πετρέλαιο-Κέρδη και για το αέριο

15:25 - 12 Ιαν 2023 | Εμπορεύματα
Κίνα και πληθωρισμός ανεβάζουν το πετρέλαιο-Κέρδη και για το αέριο
Άνοδο άνω του 1% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη (12/1), υποστηριζόμενες από την αισιοδοξία για τις προοπτικές ζήτησης της Κίνας και τις ελπίδες ότι τα επερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα οδηγήσουν σε βραδύτερη αύξηση των επιτοκίων.

Ο κορυφαίος εισαγωγέας πετρελαίου, η Κίνα, ανοίγει ξανά την οικονομία της μετά το τέλος των αυστηρών περιορισμών για τον COVID-19, ενισχύοντας την αισιοδοξία ότι η ζήτηση για καύσιμα θα αυξηθεί το 2023.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ, σημείωσαν άλμα 3% την Τετάρτη λόγω της ελπίδας ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία μπορεί να μην είναι τόσο απαισιόδοξες όσο φοβούνταν οι αναλυτές.

«Μια πιο ήπια προσγείωση για τις ΗΠΑ και ίσως αλλού, σε συνδυασμό με μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα μετά το τρέχον κύμα COVID θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολύ καλύτερη χρονιά από ό,τι φοβόμασταν και να τονώσει την επιπλέον ζήτηση αργού», δήλωσε ο Κρεγκ Έρλαμ της χρηματιστηριακής OANDA.

Τα δεδομένα για τον αμερικανικό πληθωρισμό θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο πετρέλαιο και στην ευρύτερη αγορά, διαμορφώνοντας προσδοκίες για την ταχύτητα των αυξήσεων των επιτοκίων στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

«Η διάθεση είναι ανεπιφύλακτα αισιόδοξη, αλλά ας θυμηθούμε: μπορεί το κλίμα να χαλάσει όσο γρήγορα έχει βελτιωθεί, εάν οι πληθωριστικές πιέσεις επιμείνουν», δήλωσε ο Τάμας Βάργκα του χρηματιστή πετρελαίου PVM.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η άνοδος των βασικών τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ θα έχει επιβραδυνθεί σε ετήσιο ρυθμό 5,7% τον Δεκέμβριο, έναντι 6% έναν μήνα νωρίτερα. Ο μετρικός πληθωρισμός από μήνα σε μήνα εμφανίζεται στο μηδέν.

Η αγορά προετοιμάζεται επίσης για έναν επιπλέον περιορισμό της ρωσικής προσφοράς πετρελαίου λόγω των κυρώσεων για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η επικείμενη απαγόρευση της ΕΕ στις θαλάσσιες εισαγωγές πετρελαιοειδών από τη Ρωσία στις 5 Φεβρουαρίου θα μπορούσε να είναι πιο… ενοχλητική από την απαγόρευση της ΕΕ στις θαλάσσιες εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία που εφαρμόστηκε τον Δεκέμβριο του 2022.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,25% στα 78,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,32% στα 83,77 δολάρια το βαρέλι.

Ανακάμπτει το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 3,549% στα 67,665 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού αγγίζουν υψηλό  οκτώ μηνών, υποβοηθούμενες από το ασθενέστερο δολάριο, εν αναμονή και των νεότερων για τον πληθωρισμός στις ΗΠΑ.

«Ο χρυσός φαίνεται να αντλεί δύναμη από την επιφυλακτικότητα των επενδυτών ενόψει της βασικής έκθεσης για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ σήμερα το απόγευμα», δήλωσε ο αναλυτής της FXTM Λούκμαν Οτουνούγκα.

«Το πολύτιμο μέταλλο συνεχίζει να διαπραγματεύεται γύρω από το επίπεδο αντίστασης των 1.880 δολαρίων και μπορεί να παραμείνει ενισχυμένο από το ασταθές δολάριο. Ωστόσο, οι τιμές παραμένουν ανοδικές και θα μπορούσαν να πάνε ακόμα υψηλότερα εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο», συμπλήρωσε.

Το δολάριο υποχώρησε σχεδόν σε χαμηλό επτά μηνών έναντι των αντιπάλων του, καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο χρυσός ενισχύεται 0,66% στα 1.891,05 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,96% στα 23,945 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,47% στα 4,146 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,07% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0762 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,13% στο 1,2158 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8853 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.