ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολοταχώς για δεύτερη εβδομάδα κερδών το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

15:15 - 20 Ιαν 2023 | Εμπορεύματα
Ολοταχώς για δεύτερη εβδομάδα κερδών το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο
Ελαφρά ανοδικά κινούνται την Παρασκευή (20/1) οι τιμές του πετρελαίου, με τον «μαύρο χρυσό» να οδεύει προς δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών, ωθούμενο σε μεγάλο βαθμό από τις καλύτερες οικονομικές προοπτικές για την Κίνα και τις προσδοκίες για τόνωση της ζήτησης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Η άρση των περιορισμών για τον COVID-19 στην Κίνα πρόκειται να αυξήσει την παγκόσμια ζήτηση σε επίπεδο ρεκόρ φέτος, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) την Τετάρτη, μια ημέρα αφότου ο ΟΠΕΚ προέβλεψε επίσης ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης το 2023.

«Πολλοί έμποροι πιστεύουν ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε υψηλότερη ζήτηση να έρχεται από την Κίνα καθώς συνεχίζει να καταργεί τις πολιτικές της για τον COVID», δήλωσε ο Naeem Aslam, αναλυτής στο broker Avatrade.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ οδεύουν προς εβδομαδιαία άνοδο περίπου 1,5%.

Το πετρέλαιο υποστηρίχθηκε επίσης από τις ελπίδες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα υποχωρήσει σύντομα σε μικρότερες αυξήσεις στα επιτόκια και από τις ελπίδες για τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ.

Δημοσκόπηση του Reuters προέβλεψε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα τερματίσει τον κύκλο σύσφιξης μετά από αυξήσεις 25 μονάδων βάσης σε κάθε μία από τις επόμενες δύο συνεδριάσεις πολιτικής της και στη συνέχεια είναι πιθανό να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά για τουλάχιστον το υπόλοιπο του έτους.

Οι πιθανότητες μιας «ήπιας προσγείωσης» για την οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται να αυξάνονται, δήλωσε την Πέμπτη η αντιπρόεδρος της Federal Reserve, Lael Brainard. Η επόμενη συνεδρίαση της Fed για τον καθορισμό των επιτοκίων θα διεξαχθεί από τις 31 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο χρειάζονται περισσότερο αργό, δήλωσε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA.

«Η αγορά πετρελαίου έχει πέσει λόγω των φόβων για παγκόσμια ύφεση, αλλά εξακολουθεί να δείχνει σημάδια ότι μπορεί να παραμείνει σφιχτή για λίγο ακόμη», είπε.

Το πετρέλαιο αυξήθηκε παρά τα στοιχεία για τα αποθέματα των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα που δείχνουν ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 8,4 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 13 Ιανουαρίου σε περίπου 448 εκατομμύρια βαρέλια, το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 2021.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 0,15% στα 80,73 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,12% στα 86,27 δολάρια το βαρέλι.

Ανακάμπτει το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 4,337% στα 63,350 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού αγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδά τους από τα τέλη Απριλίου και είναι σε τροχιά για πέμπτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο εν μέσω προσδοκιών για βραδύτερες αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και φόβους για πιθανή ύφεση.

Το πολύτιμο μέταλλο ανεβαίνει 0,30% στα 1.929,70 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,87% στα 24,085 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,27% στα 4,22 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0821 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,33% στο 1,2349 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,29% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8763 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.