ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ήπιες διακυμάνσεις για το πετρέλαιο, υποχωρεί το φυσικό αέριο

15:12 - 02 Φεβ 2023 | Εμπορεύματα
Ήπιες διακυμάνσεις για το πετρέλαιο, υποχωρεί το φυσικό αέριο
Ελαφρά πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη (2/2), συνεχίζοντας την πτώση της προηγούμενης συνεδρίασης, με το ασθενέστερο δολάριο να ενισχύει το κλίμα, αλλά τις επικείμενες κυρώσεις στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα να προσθέτουν αβεβαιότητα όσον αφορά την προσφορά.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ υποχώρησαν πάνω από 3% στη διάρκεια της νύχτας, αφού τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης έδειξαν μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη, ωστόσο συνέχισε να υπόσχεται «συνεχείς αυξήσεις» στο κόστος δανεισμού ως μέρος της μάχης κατά του πληθωρισμού.

«Ο πληθωρισμός μειώθηκε κάπως, αλλά παραμένει αυξημένος», ανέφερε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σε δήλωση που σηματοδότησε μια ρητή αναγνώριση της προόδου που σημειώθηκε στη μείωση του ρυθμού των αυξήσεων των τιμών από τα υψηλά 40 ετών που σημειώθηκαν πέρυσι.

Ο δείκτης του αμερικανικού δολαρίου έπεσε σε χαμηλό εννέα μηνών την Πέμπτη ως αντίδραση στα στοιχήματα πιο ήπιας αύξησης των επιτοκίων. Ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά το πετρέλαιο σε τιμή δολαρίου λιγότερο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, ενισχύοντας τη ζήτηση.

«Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν προμηνύουν θετικές προοπτικές για τη μακροπρόθεσμη προοπτική του δολαρίου», ανέφερε σε σημείωμα η εταιρεία επενδυτικής στρατηγικής BCA Research, αναφερόμενη σε μια βελτιωμένη παγκόσμια οικονομική προοπτική που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο άνοιγμα της Κίνας μετά από αυστηρούς περιορισμούς για τον COVID-19.

«Αναμένουμε ότι το πετρέλαιο θα είναι το εμπόρευμα που θα ωφεληθεί περισσότερο από τη βελτίωση της κινεζικής οικονομικής δυναμικής», συμπλήρωσε.

Ανοδική πίεση στις τιμές ασκεί και η επικείμενη απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ρωσικά εξευγενισμένα προϊόντα από τις 5 Φεβρουαρίου.

Οι χώρες της ΕΕ θα επιδιώξουν μια συμφωνία την Παρασκευή σχετικά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καθορισμό ανώτατου πλαφόν τιμών στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα μετά την αναβολή της απόφασης την Τετάρτη λόγω του διχασμού μεταξύ των κρατών μελών, δήλωσαν διπλωμάτες.

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την περασμένη εβδομάδα από τις 5 Φεβρουαρίου η ΕΕ να εφαρμόσει ανώτατο όριο τιμής 100 δολαρίων το βαρέλι για ρωσικά προϊόντα πετρελαίου υψηλής ποιότητας, όπως το ντίζελ, και ανώτατο όριο 45 δολαρίων ανά βαρέλι σε προϊόντα με έκπτωση, όπως το μαζούτ.

Παράλληλα, επιτροπή του ΟΠΕΚ+ ενέκρινε την τρέχουσα πολιτική παραγωγής του ομίλου παραγωγών σε συνεδρίαση την Τετάρτη, αφήνοντας αμετάβλητες τις περικοπές παραγωγής που συμφωνήθηκαν πέρυσι εν μέσω ελπίδων για υψηλότερη κινεζική ζήτηση και αβέβαιες προοπτικές για τη ρωσική προσφορά.

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να μειώσει τον στόχο παραγωγής του κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) - περίπου το 2% της παγκόσμιας ζήτησης - από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους έως το τέλος του 2023 για να στηρίξει την αγορά.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,245 στα 76,23 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,41% στα 82,50 δολάρια το βαρέλι.

Πτώση άνω του 3% για το φυσικό αέριο

Αντίθετα, μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 3,540% στα 57,420 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός «σκαρφαλώνει» 1,38% στα 1.969,25 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο 3,97% στα 24,547 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,25% στα 4,1632 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0996 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,46% στο 1,2311 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,56% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8925 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:24 - 02 Φεβ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.