ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο πληθωρισμός κρατά σε…αναμονή το πετρέλαιο- Πέφτει το φυσικό αέριο Κύριο

15:19 - 13 Φεβ 2023 | Εμπορεύματα
Ο πληθωρισμός κρατά σε…αναμονή το πετρέλαιο- Πέφτει το φυσικό αέριο
Ήπια πτωτικά κινούνται τη Δευτέρα (13/2) οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στις ανησυχίες για τη ζήτηση εν όψει των βασικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

«Οι τιμές του αργού αμβλύνονται καθώς οι έμποροι ενέργειας αναμένουν μια πιθανή αποδυνάμωση των προοπτικών ζήτησης αργού, καθώς μια κομβική έκθεση για τον πληθωρισμό θα μπορούσε να αναγκάσει τη Fed να συσφίξει τη νομισματική πολιτική της πολύ πιο επιθετικά», δήλωσε ο Έντουαρντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής του OANDA, αναφερόμενος στα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την Τρίτη (14/2).

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει τα επιτόκια για να περιορίσει τον πληθωρισμό, οδηγώντας σε ανησυχίες ότι η κίνηση θα επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα και τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Επιπλέον, οι ανησυχίες για την προμήθεια αμβλύνθηκαν μετά την επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν από τον τερματικό σταθμό Τζεϊχάν της Τουρκίας την Κυριακή.

Ο τερματικός σταθμός είχε υποστεί ζημιές από τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία την περασμένη εβδομάδα. Είναι το σημείο αποθήκευσης και φόρτωσης αγωγών που μεταφέρουν πετρέλαιο από το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράκ.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Παρασκευή αφού η Ρωσία, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή αργού τον Μάρτιο κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως (bpd), ή περίπου το 5% της παραγωγής, σε αντίποινα κατά των δυτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν στις εξαγωγές της ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Τόσο το μπρεντ όσο και το WTI αυξήθηκαν περισσότερο από 8% την περασμένη εβδομάδα, ενισχυμένα από την αισιοδοξία για την ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα μετά την κατάργηση των περιορισμών για τον COVID τον Δεκέμβριο.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,28% στα 79,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,23% στα 86,19 δολάρια το βαρέλι.

Πτώση σχεδόν 4% για το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 3,980% στα 51,800 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,15% στα 1.871,75 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,25% στα 22,02 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,47% στα 4,0352 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,07% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0682 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,22% στο 1,2083 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,12% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,884 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.