ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άνθρακας: Σε επίπεδο-ρεκόρ η τιμή του στην Ευρώπη

14:45 - 21 Φεβ 2023 | Εμπορεύματα
Άνθρακας: Σε επίπεδο-ρεκόρ η τιμή του στην Ευρώπη
Η τιμή του άνθρακα στην Ευρώπη ξεπέρασε τα 100 ευρώ ανά τόνο στον απόηχο των προβλέψεων για πρώτη της θερμοκρασίας αλλά και των προσδοκιών για μικρότερη παραγωγή από ΑΠΕ.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης για άνθρακα εκτόξευσαν την τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων στην Ε.Ε. στα 100,70 ευρώ ανά τόνο.

Όπως σημειώνεται στο Reuters, ο δείκτης έχει ήδη ενισχυθεί κατά σχεδόν 20% από την αρχή του έτους, εν μέρει λόγω των προσδοκιών για ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την αποκλιμάκωση των πιέσεων στην ενεργειακή αγορά.

Παράλληλα, η πρόβλεψη για πτώση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για μικρότερη παραγωγή από ανεμογεννήτριες αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης στα εργοστάσια που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα. Τα εργοστάσια αυτά θα χρειαστεί να εξασφαλίσουν και τις σχετικές άδειες, ώστε να καλύψουν τους ρύπους τους.

«Οι θερμοκρασίες στη Βόρεια Ευρώπη αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να υποχωρήσουν χαμηλότερα από τον μέσο όρο για την εποχή, γεγονός το οποίο ενδέχεται να δώσει ώθηση στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας να αυξήσουν τις δραστηριότητες αντιστάθμισης», δήλωσε στο Reuters ο Gregory Idil της εταιρείας Vertis.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.