ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανακάμπτει ελέω περιορισμένης προσφορά το πετρέλαιο- Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο

15:14 - 23 Φεβ 2023 | Εμπορεύματα
Ανακάμπτει ελέω περιορισμένης προσφορά το πετρέλαιο- Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο
Άνοδο άνω του 1% καταγράφουν την Πέμπτη (23/2) οι τιμές του πετρελαίου, λόγω των νέων φόβων για περιορισμό της ρωσικής προσφοράς και παρά την αναμενόμενη άνοδο των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση, το μπρεντ σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλειά του εδώ και επτά εβδομάδες, ενώ και το αμερικανικό αργό καταγράφει ήδη έξι ημέρες απωλειών. Και οι δύο δείκτες έχασαν περισσότερα από 2 δολάρια χθες, λόγω προσδοκιών για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη έδειξαν ότι η πλειοψηφία των αξιωματούχων της Fed συμφώνησε ότι οι κίνδυνοι υψηλού πληθωρισμού δικαιολογούσαν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Υποστηρίζοντας τις τιμές, η Ρωσία σχεδιάζει να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου από τα δυτικά λιμάνια της έως και 25% τον Μάρτιο, υπερβαίνοντας τις εξαγγελθείσες περικοπές παραγωγής της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα.

Το δολάριο, εν τω μεταξύ, έχει ενισχυθεί έναντι ενός καλαθιού άλλων νομισμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, καθιστώντας το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Τα κέρδη διατηρούνται υπό έλεγχο λόγω ενδείξεων για περαιτέρω αύξηση των αποθεμάτων αργού.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου και καυσίμων των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 9,9 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

Τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξάνονται κάθε εβδομάδα από τα μέσα Δεκεμβρίου, πυροδοτώντας ανησυχίες για τη ζήτηση.

Δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει αύξηση των αποθεμάτων αργού κατά 2,1 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα. Τα επίσημα στοιχεία αναμένονται εντός της ημέρας.

«Ενώ ένα ισχυρότερο δολάριο παραμένει βραχυπρόθεσμα αντίστροφος άνεμος για το αργό, αναμένουμε τη χαμηλότερη ρωσική παραγωγή και το άνοιγμα της Κίνας να συσφίξουν την αγορά πετρελαίου και να στηρίξουν τις τιμές», δήλωσαν αναλυτές της UBS.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,11% στα 74,75 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,07% στα 81,46 δολάρια το βαρέλι.

Οριακές διακυμάνσεις για το φυσικό αέριο

Αντίθετα, σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφουν τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,233% στα 50,450 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,42% στα 1.833,75 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,40% στα 21,59 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,67% στα 4,1623 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,07% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0608 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,02% στο 1,2041 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,13% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,881 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.