ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οδεύει προς εβδομαδιαία κέρδη το πετρέλαιο- Υποχωρεί το φυσικό αέριο Κύριο

15:08 - 03 Μαρ 2023 | Εμπορεύματα
Οδεύει προς εβδομαδιαία κέρδη το πετρέλαιο- Υποχωρεί το φυσικό αέριο
Σταθεροποιητικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή (3/3), αλλά οδεύουν προς εβδομαδιαία άνοδο, καθώς η ανανεωμένη αισιοδοξία για την ανάκαμψη της ζήτησης της Κίνας υπερέβη τις ανησυχίες για ύφεση, τα αυξανόμενα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη.

«Όσοι στοιχηματίζουν στις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου απολαμβάνουν τη λάμψη των θετικών μακροοικονομικών δεδομένων από την Κίνα», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Στίβεν Μπρένοκ.

Στην Κίνα, η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών τον Φεβρουάριο, καθώς η άρση των σκληρών περιορισμών για τον COVID-19 αναζωογόνησε τη ζήτηση, έδειξε έρευνα του ιδιωτικού τομέα την Παρασκευή.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα αυξήθηκε επίσης τον περασμένο μήνα, με τον ταχύτερο ρυθμό σε περισσότερο από μια δεκαετία, ενισχύοντας τις προσδοκίες για ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων. Οι θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου της Κίνας πρόκειται να φτάσουν σε υψηλό ρεκόρ αυτόν τον μήνα.

Ο κορυφαίος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο γίνεται ολοένα και πιο φιλόδοξος με τον στόχο ανάπτυξης του 2023, με στόχο έως και το 6%, ανέφεραν στο Reuters πηγές που συμμετέχουν σε συζητήσεις πολιτικής αυτή την εβδομάδα.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν για 10η διαδοχική εβδομάδα, αν και σε μικρότερη κλίμακα σε σχέση με τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω των εξαγωγών ρεκόρ αμερικανικού αργού.

Το σχέδιο της Ρωσίας να αυξήσει τις περικοπές στις εξαγωγές πετρελαίου τον Μάρτιο βοήθησε επίσης στην άνοδο των τιμών.

Εν τω μεταξύ, αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι το δολάριο θα αποδυναμωθεί τους επόμενους 12 μήνες, γεγονός που θα καθιστούσε το πετρέλαιο σε δολάρια φθηνότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,52% στα 77,75 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,595 στα 84,25 δολάρια το βαρέλι.

Πέφτει το φυσικό αέριο

Πτωτικά και μάλιστα πιο δραστικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 3,663% στα 45,100 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,74% στα 1.854,05 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,36% στα 21,177 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,59% στα 4,10 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,16% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0613 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,45% στο 1,1994 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,25% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8847 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.