ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: Ρεκόρ αποθεμάτων σε χρυσό- Κατέχει 565 τόνους

12:55 - 06 Μαρ 2023 | Εμπορεύματα
Τουρκία: Ρεκόρ αποθεμάτων σε χρυσό- Κατέχει 565 τόνους
Στην αγορά 23 τόνων χρυσού προχώρησε η Τουρκία τον Ιανουάριο, αποτελώντας τον μεγαλύτερο αγοραστή του πολύτιμου μετάλλου, καθώς συνολικά η χώρα κατέχει πλέον 565 τόνους χρυσού.

Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκία έκανε μεγάλες εισαγωγές χρυσού το 2022, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών έσπευσε να επενδύσει στο μέταλλο προκειμένου να προστατευτεί από τον πληθωρισμό και την πτώση της λίρας.

Οι εισαγωγές χρυσού ανήλθαν σε 20,4 δισ. δολάρια πέρυσι, συμβάλλοντας πολύ στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας ύψους 48,8 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Τουρκία τον περασμένο μήνα ανέστειλε προσωρινά ορισμένες εισαγωγές χρυσού στο πλαίσιο ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αποφυγή του οικονομικού αντίκτυπου από τους δύο φονικούς σεισμούς.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο αύξησαν τα αποθέματά τους σε χρυσό κατά 16% έναντι του Δεκεμβρίου, δηλαδή κατά 31 τόνους.

Μετά την τουρκική κεντρική τράπεζα, ακολούθησαν η κεντρική τράπεζα της Κίνας και του Καζακσταν, με 15 και 4 τόνους αντίστοιχα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.