ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υποχωρεί για τρίτη ημέρα το πετρέλαιο-Πέφτει το φυσικό αέριο Κύριο

15:13 - 09 Μαρ 2023 | Εμπορεύματα
Υποχωρεί για τρίτη ημέρα το πετρέλαιο-Πέφτει το φυσικό αέριο
Απώλειες, αν και μικρές, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη (9/3), καθώς οι φόβοι για τις οικονομικές επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων αντιστάθμισαν την αιφνιδιαστική πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και τις ελπίδες για την κινεζική ζήτηση.

Τα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ αυτή την εβδομάδα σχετικά με την πιθανότητα τα επιτόκια να χρειαστεί να αυξηθούν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως ως απάντηση στα πρόσφατα ισχυρά στοιχεία εξακολουθούν να επιβαρύνουν το πετρέλαιο και άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου λόγω των πιθανών επιπτώσεων στην ανάπτυξη της οικονομίας και της ζήτησης.

Τόσο το μπρεντ, όσο και το αμερικανικό αργό, υποχώρησαν μεταξύ 4% και 5% τις δύο προηγούμενες ημέρες. Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν την Τρίτη τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τις αρχές Ιανουαρίου μετά τα σχόλια του Πάουελ.

«Οι φόβοι για ύφεση αυξάνονται εμφανώς», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα από τον χρηματιστή πετρελαίου PVM.

«Οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να βρίσκονται υπό την επιρροή του επιθετικού τόνου του Πάουελ», δήλωσε ο Σάβρο Σαρκάρ, επικεφαλής αναλυτής ενέργειας στην DBS Bank, επισημαίνοντας την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης αντί για 25 μονάδες βάσης.

Υπήρξε κάποια υποστήριξη για το πετρέλαιο από τα επίσημα στοιχεία της Τετάρτης για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, τα οποία μειώθηκαν κατά 1,7 εκατομμύριο βαρέλια την περασμένη εβδομάδα για να τερματίσουν ένα σερί αυξήσεων 10 εβδομάδων. Δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε αντίθετα αύξηση 400.000 βαρελιών.

Το πετρέλαιο έχει επίσης λάβει υποστήριξη από τις προσδοκίες για αύξηση της κινεζικής ζήτησης.

Ενώ οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας το πρώτο δίμηνο του 2023 μειώθηκαν κατά 1,3% σε ετήσια βάση, οι αναλυτές επεσήμαναν την επιτάχυνση των εισαγωγών τον Φεβρουάριο ως ένδειξη ότι η ζήτηση καυσίμων ανέκαμψε μετά την κατάργηση των ελέγχων για τον COVID-19.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,05% στα 76,62 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,01 στα 82, 18 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί και το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,273% στα 41,800 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,21% στα 1.822,45 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,03% στα 20,157 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,29% στα 4,0155 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,22% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0567 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,35% στο 1,1884 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,10% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8892 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.