ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κατάρρευση των τραπεζών συμπαρασύρει το πετρέλαιο-Σταθερά το φυσικό αέριο Κύριο

15:15 - 13 Μαρ 2023 | Εμπορεύματα
Η κατάρρευση των τραπεζών συμπαρασύρει το πετρέλαιο-Σταθερά το φυσικό αέριο
Πτώση κοντά στο 5% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα (13/3), κάνοντας «βουτιά» μαζί με τις μετοχές, καθώς η κατάρρευση της Silicon Valley Bank ενίσχυσε τους φόβους για νέα χρηματοπιστωτική κρίση, αν και η ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης παρέχει κάποια υποστήριξη.

Οι φόβοι μετάδοσης από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank οδήγησαν σε sell off των περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ενώ οι κρατικές ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν την Signature Bank με έδρα τη Νέα Υόρκη την Κυριακή.

Οι αμερικανικές αρχές έθεσαν σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα την Κυριακή για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

Το κλίμα της αγοράς ήταν ήδη εύθραυστο, καθώς οι ανησυχίες για περαιτέρω νομισματική σύσφιξη από τη Fed έχουν επιδεινωθεί από τα υψηλά αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, επισημαίνουν αναλυτές της ANZ Bank.

Τις τελευταίες ημέρες, ένα ασθενέστερο δολάριο, το οποίο καθιστά το πετρέλαιο φθηνότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, έδωσε κάποια υποστήριξη στις τιμές.

Η πτώση του πετρελαίου στην αρχή της εβδομάδας έρχεται μετά τη θετική δυναμική της Παρασκευής, όταν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ κινήθηκαν υψηλότερα από το αναμενόμενο. Τα στοιχεία για τον Φεβρουάριο ξεπέρασαν τις προσδοκίες, με τις μισθοδοσίες εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων να αυξάνονται κατά 311.000, σε σύγκριση με τις προσδοκίες για 205.000 προστιθέμενες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Όσον αφορά την προοπτική του εφοδιασμού, η εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes Co δήλωσε την Παρασκευή ότι οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας μείωσαν αυτή την εβδομάδα τον αριθμό των εξέδρων πετρελαίου και φυσικού αερίου που λειτουργούν για τέταρτη συνεχή εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2020.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό κάνει «βουτιά» 4,93% στα 74,94 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κατρακυλά 4,51% στα 79,04 δολάρια το βαρέλι.

Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο

Πιο ήπια πτώση καταγράφουν τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,902% στα 52,380 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 1,41% στα 1.893,55 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει ισχυρή άνοδο 3,74% στα 21,273 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,70% στα 3,962 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,19% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0662 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,36% στο 1,2071 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,19% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8829 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.