ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Αποστολή εξετελέσθη» στην ΕΕ για τη μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου Κύριο

20:33 - 19 Απρ 2023 | Εμπορεύματα
«Αποστολή εξετελέσθη» στην ΕΕ για τη μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μείωσαν δραστικά την κατανάλωση φυσικού αερίου φέτος τον χειμώνα, ξεπερνώντας τον στόχο για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 15% τους πιο κρύους μήνες, στην προσπάθειά τους να δαμάσουν την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Η συνολική χρήση φυσικού αερίου στις 27 χώρες της ΕΕ μειώθηκε κατά 17,7% από τον Αύγουστο έως τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας για την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη (19/4) η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat.

Οι χώρες της ΕΕ έθεσαν εθελοντικό στόχο πέρυσι να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο έως τον Μάρτιο. Αυτός ο στόχος ήταν ένα από τα πολλά έκτακτα μέτρα της ΕΕ, που εγκρίθηκαν μετά τη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Σύμφωνα με το Reuters, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ πέτυχαν τον στόχο του 15% και όλες εκτός από μία -η Μάλτα- μείωσαν τη χρήση φυσικού αερίου κατά την περίοδο αυτή. Η Φινλανδία είχε τη μεγαλύτερη μείωση, με τη ζήτηση μειωμένη κατά 56%, ενώ η Ισπανία μείωσε τη χρήση φυσικού αερίου κατά 11% και στη Μάλτα η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 13%.

Η Ευρώπη είχε ασυνήθιστα ζεστό καιρό για χειμώνα, συμπεριλαμβανομένων περιόδων θερμοκρασιών-ρεκόρ που συνέβαλαν στον περιορισμό της ζήτησης φυσικού αερίου για τη θέρμανση των σπιτιών. Οι αναλυτές είπαν ότι η χαμηλότερη χρήση φυσικού αερίου στην Ευρώπη το χειμώνα οφείλεται σε συνδυασμό καιρού, πολιτικών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των βιομηχανιών που περιορίζουν την παραγωγή ως απάντηση στο υψηλό κόστος του φυσικού αερίου.

Η χαμηλή κατανάλωση βοήθησε τις χώρες της ΕΕ να τελειώσουν τον χειμώνα με τις αποθήκες ασυνήθιστα γεμάτες. Ειδικότερα, οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι σήμερα γεμάτες στο 57% της χωρητικότητάς τους, που αποτελεί υπερδιπλάσιο ποσοστό από το επίπεδο την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τον βιομηχανικό οργανισμό Gas Infrastructure Europe.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει από τον Δεκέμβριο, εν μέσω σχετικά πλήρους αποθήκευσης, ήπιου καιρού και μειωμένης ζήτησης, και τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές έχουν «πέσει» ακόμη χαμηλότερα, σε επίπεδα που έχουν να καταγραφούν πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:00 - 19 Απρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.