ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεικτά μηνύματα… μπερδεύουν το πετρέλαιο- Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο

14:33 - 11 Μαϊ 2023 | Εμπορεύματα
Μεικτά μηνύματα… μπερδεύουν το πετρέλαιο- Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο
Ήπιες διακυμάνσεις καταγράφουν την Πέμπτη (11/5) οι τιμές του πετρελαίου, υποστηριζόμενες από στοιχεία για τη ζήτηση καυσίμων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, αλλά με τις οικονομικές αβεβαιότητες να παραμένουν.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ οδεύουν προς την πρώτη τους εβδομάδα κερδών στις τελευταίες τέσσερις.

Μια πιο απότομη από την αναμενόμενη πτώση των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ ενίσχυσε τις τιμές πριν υποχωρήσουν ξανά ελαφρά, αντανακλώντας την ισχυρότερη ζήτηση για καύσιμα μεταφορών.

Τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, περισσότερα από το 1,2 εκατομμύριο βαρέλια που προέβλεπαν οι αναλυτές, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Τα αποθέματα αποστάγματος μειώθηκαν επίσης ενώ η ζήτηση καυσίμων αεροσκαφών στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2019.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές περιμένουν επίσης νέα από τις συνομιλίες για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που ξεκίνησαν την Τετάρτη, με τους Ρεπουμπλικάνους να συνεχίζουν να επιμένουν σε περικοπές δαπανών.

Η αντιπαράθεση έχει οδηγήσει το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ σε υψηλά ρεκόρ, καθώς η Wall Street ανησυχεί περισσότερο για τον κίνδυνο μιας άνευ προηγουμένου χρεοκοπίας.

«Μόλις επιτευχθεί συμβιβασμός οι επενδυτές θα αναθαρρήσουν και οι μετοχές πιθανότατα θα καταγράψουν άνοδο, παρέχοντας ανεκτίμητη υποστήριξη για το πετρέλαιο», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Ταμάς Βάργκα.

Την Τετάρτη, τα στοιχεία των ΗΠΑ έδειξαν ότι ένα βασικό μέτρο πληθωρισμού που παρακολουθεί η Federal Reserve μειώθηκε κάπως, παρέχοντας δυνητικά κάλυψη στην κεντρική τράπεζα να σταματήσει περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια τον επόμενο μήνα. Τα υψηλότερα ποσοστά μπορεί να επιβαρύνουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,12% στα 72,74 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,08% στα 76,34 δολάρια το βαρέλι.

Ήπια πτωτικά και το φυσικό αέριο

Ελαφρά πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,123% στα 34,950 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,33% στα 2.043,65 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,48% στα 25,275 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός «κατρακυλά» 2,36% στα 3,7513 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,40% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0936 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,12% στο 1,2609 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,25% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8673 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.