ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ηρεμεί με το βλέμμα στις…ΗΠΑ το πετρέλαιο-«Κατρακυλά» το φυσικό αέριο

14:26 - 18 Μαϊ 2023 | Εμπορεύματα
Ηρεμεί με το βλέμμα στις…ΗΠΑ το πετρέλαιο-«Κατρακυλά» το φυσικό αέριο
Σταθεροποιητικές τάσεις παρουσιάζουν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη (18/5), καθώς οι traders παρακολουθούσαν επιφυλακτικά τα σημάδια προόδου στις συνομιλίες για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ, μετά την άνοδο στην προηγούμενη συνεδρίαση λόγω αισιοδοξίας για τη ζήτηση καυσίμων στη χώρα.

Η απότομη «βουτιά» των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ λόγω της αύξησης της ζήτησης στα υψηλότερα επίπεδα από το 2021 και η αισιοδοξία γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ, βοήθησαν τους κύριους δείκτες αναφοράς του αργού πετρελαίου να κινηθούν περισσότερο από 2 δολάρια υψηλότερα την Τετάρτη.

Το αμερικανικό δολάριο διατηρήθηκε κοντά σε υψηλό επτά εβδομάδων, καθιστώντας το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός του Κογκρέσου Κέβιν Μακάρθι τόνισαν την Τετάρτη την αποφασιστικότητά τους να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και την αποφυγή μιας οικονομικά καταστροφικής χρεοκοπίας.

Πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για το χρέος και να ψηφιστεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου προτού η κυβέρνηση ξεμείνει από χρήματα για να πληρώσει τους λογαριασμούς της, κάτι που θα μπορούσε να γίνει μόλις την 1η Ιουνίου.

Επίσης, τις τιμές επιβαρύνει η αυξημένη πιθανότητα νέας αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Οι αναλυτές δίνουν πλέον περίπου 20% πιθανότητα η Fed να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Ιούνιο, ενώ πριν από έναν μήνα, τιμολογούσαν με πιθανότητα μείωσης περίπου 20%.

Η ισχύς των οικονομικών δεδομένων από τις ΗΠΑ για τον Απρίλιο ενίσχυσε επίσης τις προσδοκίες της αγοράς για περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων, μαζί με την αισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους και την υγεία των περιφερειακών τραπεζικών μετοχών στη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με την ANZ Research.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί οριακά 0,03% στα 72,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,05% στα 76,92 δολάρια το βαρέλι.

«Βουτιά» για το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ισχυρότερα πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 4,234% στα 30,600 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,34% στα 1.978,25 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,78% στα 23,71 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,75% στα 3,7265 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,24% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0814 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,40% στο 1,2437 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,16% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8695 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.