ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ηρεμεί» υπό… αντικρουόμενα μηνύματα το πετρέλαιο- Υποχωρεί το φυσικό αέριο

14:17 - 23 Μαϊ 2023 | Εμπορεύματα
«Ηρεμεί» υπό… αντικρουόμενα μηνύματα το πετρέλαιο- Υποχωρεί το φυσικό αέριο
Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφει την Τρίτη (23/5) το πετρέλαιο, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών για τον κίνδυνο χρεοκοπίας των ΗΠΑ εξισορροπούνται από τη στήριξη από μια πιο «σφιχτή» αγορά λόγω της εποχικής αύξησης της ζήτησης βενζίνης και των περικοπών της προσφοράς από τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Πρόεδρος της Βουλής Κέβιν ΜακΚάρθι ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τη Δευτέρα χωρίς να συμφωνήσουν στο πώς να αυξηθεί το ανώτατο όριο χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της κυβέρνησης των ΗΠΑ και θα συνεχίσουν τις συζητήσεις μόλις 10 ημέρες πριν από μια πιθανή χρεοκοπία.

«Το μακροοικονομικό κλίμα θα παραμείνει ο κυρίαρχος παράγοντας για τις τιμές στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM.

Το αργό πετρέλαιο ανέβηκε τη Δευτέρα, κερδίζοντας από την αύξηση 2,8% στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της βενζίνης στις ΗΠΑ ενόψει της αργίας της Ημέρας Μνήμης στις 29 Μαΐου, που παραδοσιακά σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου αιχμής της καλοκαιρινής ζήτησης.

Εκτός από τη ζήτηση βενζίνης, η έναρξη τον Μάιο των εθελοντικών περικοπών παραγωγής από πολλά μέλη του ΟΠΕΚ+ αναμένεται επίσης να ενισχύσει την προσφορά.

Ο Χιρογιούκι Κικουκάβα, πρόεδρος της NS Trading, μονάδας της Nissan Securities υπενθύμισε και τις προγραμματισμένες αγορές από τις ΗΠΑ για την αναπλήρωση του Στρατηγικού Αποθέματος Πετρελαίου, μετά τις πωλήσεις ρεκόρ πέρυσι, ως μέρος μιας στρατηγικής για τη σταθεροποίηση των τιμών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στο επίκεντρο βρίσκονται επίσης τα πιο πρόσφατα στοιχεία αποθεμάτων στις ΗΠΑ, τα οποία οι αναλυτές αναμένουν να παρουσιάσουν μικρή άνοδο στα αποθέματα αργού.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,67% στα 72,53 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,66% στα 76,49 δολάρια το βαρέλι.

Μικρή υποχώρηση για το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ήπια πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,912% στα 29,440 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,89% στα 1.959,35 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει σημαντική πτώση 2,48% στα 23,267 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,40% στα 3,6342 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,31% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0779 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,46% στο 1,238 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,15% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8708 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.