ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Σκαρφαλώνει» ελέω Σαουδικής Αραβίας το πετρέλαιο-Πέφτει ξανά το φυσικό αέριο

14:17 - 24 Μαϊ 2023 | Εμπορεύματα
«Σκαρφαλώνει» ελέω Σαουδικής Αραβίας το πετρέλαιο-Πέφτει ξανά το φυσικό αέριο
Άνοδο σχεδόν 1,5% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη (24/5), μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι τα αποθέματα και οι προμήθειες καυσίμων στις ΗΠΑ περιορίζονται και μετά την προειδοποίηση από τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας προς τους κερδοσκόπους που αύξησε την προοπτική περαιτέρω περικοπών της παραγωγής του ΟΠΕΚ+.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι οι short sellers, όσοι στοιχηματίζουν δηλαδή ότι οι τιμές θα πέσουν, θα πρέπει να περιμένουν δύσκολες μέρες.

Ορισμένοι επενδυτές το θεώρησαν ως μήνυμα ότι ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να εξετάσει περαιτέρω περικοπές της παραγωγής στη συνάντησή του στις 4 Ιουνίου.

«Οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονται υψηλότερα, ενισχυόμενες από την τελευταία προειδοποίηση προς τους short-sellers από τη Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής αγοράς του OANDA, Κρεγκ Έρλαμ.

Τις τιμές του πετρελαίου ενισχύουν και τα στοιχεία της βιομηχανίας που έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου και καυσίμων στις ΗΠΑ μειώθηκαν απότομα.

Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν περίπου κατά 6,8 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του American Petroleum Institute (API). Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά περίπου 6,4 εκατομμύρια.

Εάν τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA), που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, επιβεβαιώσουν αυτά τα στοιχεία, τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ θα έχουν μειωθεί για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα στα χαμηλότερα επίπεδά τους πριν από την Ημέρα Μνήμης από το 2014.

Οι διακοπές της Ημέρας Μνήμης στις Ηνωμένες Πολιτείες, φέτος στις 29 Μαΐου, σηματοδοτούν παραδοσιακά την έναρξη των καλοκαιρινών ταξιδιών στις ΗΠΑ και την υψηλότερη ζήτηση καυσίμων.

Επιβαρύνοντας τις ευρύτερες αγορές, άλλος ένας γύρος συνομιλιών για το ανώτατο όριο χρέους ολοκληρώθηκε την Τρίτη χωρίς σημάδια προόδου, καθώς η προθεσμία για την αύξηση του ορίου δανεισμού της κυβέρνησης ή τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών πλησιάζει.

Οι διαπραγματευτές του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ρεπουμπλικανού προέδρου Κέβιν Μακάρθι αναμένεται να συνεχιστούν την Τετάρτη, ανέφερε πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Οι αυξήσεις των τιμών περιορίστηκαν επίσης από την είδηση ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός της Βρετανίας μειώθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που αύξησαν τις πιθανότητες για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,58% στα 74,06 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,43% στα 77,94 δολάρια το βαρέλι.

Συνεχίζεται η πτώση του φυσικού αερίου

Αντίθετα, πτωτικά συνεχίζουν να κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,032% στα 28,535 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,26% στα 1.979,65 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,43% στα 23,523 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,58% στα 3,5968 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,07% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0764 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,21% στο 1,2388 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,14% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8688 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.