ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέφτει με το βλέμμα στο Μεσανατολικό το πετρέλαιο-Υποχωρεί το αέριο

14:18 - 23 Οκτ 2023 | Εμπορεύματα
Πέφτει με το βλέμμα στο Μεσανατολικό το πετρέλαιο-Υποχωρεί το αέριο
Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν ελαφρά τη Δευτέρα (23/10) καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να επικεντρώνονται στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου οι διπλωματικές προσπάθειες εντείνονται σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Τόσο το αμερικανικό αργό όσο και το μπρεντ διαπραγματεύτηκαν πάνω από 1 δολάριο το βαρέλι χαμηλότερα νωρίτερα στη συνεδρίαση της Δευτέρας, έχοντας αυξηθεί περισσότερο από 1% την περασμένη εβδομάδα για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, υπό τους φόβους πιθανής διακοπής του εφοδιασμού εάν ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς εξελιχθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγική περιοχή στον κόσμο.

«Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή θα ενισχύσει τους οικονομικούς αντίθετους ανέμους, η πιθανή αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα ωθήσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό υψηλότερα, η νομισματική σύσφιξη θα μπορούσε να επαναληφθεί και η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Ταμάς Βάργκα.

Το Ισραήλ συνέχισε τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα τη Δευτέρα, αφού εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές πάνω από το νότιο Λίβανο τη νύχτα.

Ωστόσο, πομπές φορτηγών βοήθειας άρχισαν να φτάνουν στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο το Σαββατοκύριακο, καθώς Άραβες ηγέτες και υπουργοί Εξωτερικών συγκεντρώθηκαν για σύνοδο κορυφής στο Κάιρο, η οποία, όμως, δεν ήταν σε θέση να δώσει κοινή δήλωση.

«Υπάρχει κάποια ανακούφιση στην αγορά πετρελαίου που το Ισραήλ αναστέλλει μια προγραμματισμένη χερσαία εισβολή στη βόρεια Γάζα για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση ομήρων, η οποία ανοίγει ένα παράθυρο για διπλωματία», δήλωσε η Βαντάντα Χάρι, ιδρύτρια του παρόχου ανάλυσης της αγοράς πετρελαίου Vanda Insights.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, είχε τηλεφωνική σύνοδο την Κυριακή με τους ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, αφού μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Πάπα Φραγκίσκο.

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ολλανδίας θα επισκεφθούν το Ισραήλ αυτή την εβδομάδα.

Ο κίνδυνος μείωσης της προσφοράς πετρελαίου σε περίπτωση κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να μετριαστεί από την κίνηση των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα να αναστείλουν τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα, μέλος του ΟΠΕΚ, μετά από συμφωνία της κυβέρνησης της Βενεζουέλας με την αντιπολίτευση.

Εν τω μεταξύ, η παραγωγή αργού της Νορβηγίας μειώθηκε στο 1,64 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο, από 1,79 εκατομμύρια bpd τον Αύγουστο και κάτω από τις προβλέψεις για 1,73 εκατομμύρια bpd.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,67% στα 87,49 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ πέφτει 0,51% στα 91,69 δολάρια το βαρέλι.

Πέφτει και το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 4,426% στα 48,850 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,21% στα 1.990,10 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,46% στα 23,395 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,42% στα 3,5478 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,13% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0607 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,04% στο 1,2165 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,05% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8718 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.