ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σωρεία παραβιάσεων για τον αυστραλιανό τραπεζικό κολοσσό Westpac

10:46 - 20 Νοε 2019 | Επιχειρήσεις
Σωρεία παραβιάσεων για τον αυστραλιανό τραπεζικό κολοσσό Westpac
Για ξέπλυμα χρήματος, για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και για αδυναμία εντοπισμού συναλλαγών, που συνδέονται με την εκμετάλλευση παιδιών στην Ασία, κατηγορείται μεταξύ άλλων η Westpac, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Αυστραλίας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα Wall Street Journal, η Westpac φέρεται να έχει παραβιάσει τους κανόνες κατά του ξεπλύματος περισσότερες από 23 εκατομμύρια φορές, μεταξύ άλλων και για μη αναφορά διεθνών συναλλαγών συνολικού ύψους 7,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την αναφορά από τις υπηρεσίες οικονομικών πληροφοριών της Αυστραλίας προς τις εκεί δικαστικές αρχές. Για κάθε ξεχωριστή παραβίαση της νομοθεσίας η τράπεζα μπορεί να κληθεί να πληρώσει έως και 21 εκατ. αυστραλιανά δολάρια (15,7 εκατ. δολάρια ΗΠΑ).

Οι αυστραλιανές τράπεζες είχαν κάποτε τη φήμη των ασφαλέστερων, αλλά και των πλέον κερδοφόρων για τους επενδυτές, ωστόσο σειρά σκανδάλων τα τελευταία χρόνια έχουν κλονίσει κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, Commonwealth Bank of Australia, έκλεισε με συμβιβασμό μέσα στο 2018 την εμπλοκή της σε 53.800 περιπτώσεις ξεπλύματος χρήματος έναντι 700 εκατ. αυστραλιανών δολαρίων συν τα νομικά έξοδα, ποσό που αποτέλεσε την μεγαλύτερη αστική ποινή που πληρώθηκε ποτέ στη χώρα. Η ποινή που αντιμετώπιζε αρχικά θα μπορούσε να φθάσει έως και το 1 τρισ. αυστραλιανά δολάρια.

«Ξέρουμε ότι πρέπει να τα πάμε καλύτερα», ανέφερε ο CEO της Westpac, Brian Hartzer, συμπληρώνοντας ότι η τράπεζα συμφωνεί με την έκθεση του Αυστραλιανού Κέντρου Αναφορών και Ανάλυσης Συναλλαγών (Austrac).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.