ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξαγορά Twitter: Το «δηλητηριώδες χάπι» βάζει «φρένο» στα σχέδια Μασκ; Κύριο

20:34 - 15 Απρ 2022 | Επιχειρήσεις
Εξαγορά Twitter: Το «δηλητηριώδες χάπι» βάζει «φρένο» στα σχέδια Μασκ;
Ένα πρόγραμμα περιορισμένης διάρκειας για την προστασία των δικαιωμάτων των μετόχων του, ονόματι «δηλητηριώδες χάπι» (poison pill), υιοθετεί το διοικητικό συμβούλιο του Twitter. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορούσε να δυσκολέψει τον Έλον Μασκ της Tesla να αποκτήσει το σύνολο της εταιρείας, αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το CNN.

Η διάταξη για το «δηλητηριώδες χάπι», η οποία ανακοινώθηκε μέσω δελτίου τύπου την Παρασκευή (15/4), διατηρεί το δικαίωμα στους μετόχους του Twitter -εκτός από τον Μασκ- να αποκτήσουν περισσότερες μετοχές της εταιρείας σε σχετικά φθηνή τιμή, μειώνοντας ουσιαστικά το μερίδιο του Μασκ.

Η διάταξη θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που ο Μασκ (ή οποιοσδήποτε άλλος επενδυτής) αποκτήσει πάνω από το 15% των μετοχών της εταιρείας. Αυτή τη στιγμή ο δισεκατομμυριούχος κατέχει περίπου το 9% των μετοχών του Twitter.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια προσπάθεια του ΔΣ του Twitter να ανακτήσει τον έλεγχο, μετά την προσφορά «μαμούθ» του ισχυρού άνδρα της Tesla για την πλήρη εξαγορά του Twitter. Το «δηλητηριώδες χάπι» -ένας εταιρικός αμυντικός μηχανισμός κατά της κατά 100% εξαγοράς- δεν θα σταματήσει απαραίτητα την προσφορά του Μασκ, αλλά θα μπορούσε να κάνει την εξαγορά της εταιρείας πιο ακριβή ή να αναγκάσει τον Μασκ να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το διοικητικό συμβούλιο.

«Το σχέδιο δικαιωμάτων θα μειώσει την πιθανότητα οποιαδήποτε οντότητα, πρόσωπο ή όμιλος να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Twitter μέσω της συσσώρευσης στην ανοικτή αγορά (open market accumulation) χωρίς να καταβάλει σε όλους τους μετόχους το απαραίτητο ασφάλιστρο ελέγχου ή χωρίς να παρέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο επαρκή χρόνο, ώστε να λάβει τεκμηριωμένες κρίσεις και μέτρα που θα είναι τα βέλτιστα για τα συμφέροντα των μετόχων», αναφέρει η εταιρεία στο δελτίο τύπου της.

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλον Μασκ έκανε προσφορά για την απόκτηση των μετοχών του Twitter που δεν κατέχει, έναντι 54,20 δολαρίων ανά μετοχή, αποτιμώντας την εταιρεία στα 41,4 δισ. δολάρια. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα premium 38% σε σχέση με την τιμή του χρηματιστηριακού κλεισίματος της 1ης Απριλίου, δηλαδή της τελευταίας ημέρας διαπραγμάτευσης της μετοχής, πριν δηλαδή ο Μασκ αποκαλύψει ότι είχε γίνει ο μεγαλομέτοχος του Twitter, και ένα premium 18% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της περασμένης Τετάρτης (13/4).

Το «δηλητηριώδες χάπι» του Twitter θα παραμείνει σε ισχύ για τουλάχιστον έναν χρόνο, ξεκαθάρισε το ΔΣ της εταιρείας. «Περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο αναμένεται να υποβληθούν σε κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία δεν είναι ακόμη διαθέσιμη στο κοινό», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Twitter.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:23 - 16 Απρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.