ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κύπρος: Υψηλοί συμβολισμοί στην τελετή εγκαινίων του έργου EuroAsia Interconnector

10:53 - 14 Οκτ 2022 | Επιχειρήσεις
Κύπρος: Υψηλοί συμβολισμοί στην τελετή εγκαινίων του έργου EuroAsia Interconnector
Η Επίτροπος Ενέργειας κ. Κάντρι Σίμσον βρίσκεται στην Κύπρο στέλνοντας ένα προλλαπλό μήνυμα συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα με την ευρύτερη περιοχή έχοντας επαφές με τις εθνικές αρχές και τους ενδιαφερόμενους φορείς του ενεργειακού τομέα.

Πιο αναλυτικά, η ίδια είχε συναντήσεις με την Υπουργό Ενέργειας κ. Νατάσα Πηλείδη, αλλά και με εκπροσώπους διαφόρων εταιρειών ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Σήμερα το πρωί, η Επίτροπος θα εκφωνήσει ομιλία στη διάσκεψη για την ενεργειακή μετάβαση του Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για το φυσικό αέριο (EMGF) και θα συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την Υπουργό κ. Πηλείδη, τον Υπουργό Ενέργειας της Αιγύπτου κ. Tarek El Molla, τον Υπουργό Ενέργειας της Ελλάδας κ. Κώστα Σκρέκα, τον Υπουργό Ενέργειας της Ιορδανίας κ. Saleh A. Al-Kharabsheh και τον Γενικό Γραμματέα του EMGF κ. Osama Mobarez.

Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Το βράδυ, η Επίτροπος κ. Σίμσον θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων της κατασκευής του έργου EuroAsia Electricity Interconnector, μαζί με τον Πρόεδρο κ. Αναστασιάδη.

Πρόκειται για Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (ΕΚΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση των συστημάτων μεταφοράς της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ. Αποτελείται από υποθαλάσσια καλώδια συνεχούς ρεύματος (DC) και από χερσαίους σταθμούς μετατροπής HVDC σε κάθε σημείο σύνδεσης και έχει συνολική δυναμικότητα 1000 MW σε πρώτη φάση και 2000 MW σε δεύτερη φάση, με συνολικό μήκος 898km και μέγιστο υποθαλάσσιο βάθος 3000m.

To συνολικό κόστος της διασύνδεσης Κύπρος – Ελλάδα – Ισραήλ ανέρχεται στα €2.5 δισ., εκ των οποίων τα €1.575 αφορούν το Κύπρος – Κρήτη και το υπόλοιπο ~€1 δισ. το Κύπρος – Ισραήλ και εκτιμάται ότι πέραν του τερματισμού της ενεργειακής απομόνωσης για την Κύπρο, θα αναδείξει και την σημασία της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ.

Το έργο έχει εγκριθεί για να λάβει χορηγία ύψους €657 εκατ. από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility, CEF) και έχει ενταχθεί στο Σχέδιο «Κύπρος – το αύριο» για να τύχει χρηματοδότησης συνολικού ύψους €100 εκατ. από τον μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Στο μεταξύ παρουσία των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Κ. Σκρέκα, της Αιγύπτου Tarek El Molla και της Ιορδανίας Saleh Al-Kharabsheh και με σημαντικά ζητήματα στην ατζέντα του, όπως την ενεργειακή μετάβαση και ενεργειακή ασφάλεια, την απανθρακοποίηση του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το ρόλο που η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να διαδραματίσει στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, συνέρχεται σήμερα στη Λευκωσία το EMGF (East Mediterranean Gas Forum).

Το EMGF Energy Transition Conference διεξάγεται στο πλαίσιο της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στον EMGF για το 2022 και συνδιοργανώνεται στην Κύπρο από το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου, με τη στήριξη της Γραμματείας του Φόρουμ.

Την έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξει, με ομιλία του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Στο EMGF συμμετέχουν ως μέλη η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη, ενώ καθεστώς Παρατηρητών έχουν η ΕΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα και οι ΗΠΑ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.