ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπανάκι» S&P: Διπλασιάζονται οι πιθανότητες για εταιρικές πτωχεύσεις στις ΗΠΑ

20:55 - 21 Νοε 2022 | Επιχειρήσεις
«Καμπανάκι» S&P: Διπλασιάζονται οι πιθανότητες για εταιρικές πτωχεύσεις στις ΗΠΑ
Οι πιθανότητες πτώχευσης αμερικανικών εταιρειών θα σκαρφαλώσουν στο 3,75% εάν η μάχη της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ενάντια στον πληθωρισμό οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ήπια ύφεση, σύμφωνα με την S&P Global Ratings.

Όπως εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης, μία πιο σοβαρή ύφεση θα έστελνε το ποσοστό στο 6%.

Ειδικότερα, στο βασικό σενάριο της S&P τα αυξημένα επιτόκια και ο πληθωρισμός αναμένεται να αφήσουν πίσω στην εξυπηρέτηση του χρέους τους 69 επιχειρήσεις με χαμηλή αξιολόγηση (κάτω από BB+) έως τον Σεπτέμβριο του 2023, υπερδιπλασιάζοντας το ποσοστό αθετήσεων από το 1,6% ένα χρόνο νωρίτερα.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου με επικεφαλής τον Nick Kraemer, εφόσον επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2021, ενώ θα ξεπεράσει και τον μέσο όρο της 10ετίας στο 3,1%.

Μια πιο βαθιά ύφεση θα εκτόξευε το ποσοστό στο 6%, μεταδίδει το Bloomberg. Το απαισιόδοξο σενάριο για εταιρικές χρεοκοπίες είναι το υψηλότερο από τον Μάρτιο του 2021, έναντι μακροπρόθεσμου μέσου όρου 4,1%, από το 1981.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από το μήκος, το εύρος και το βάθος μιας επερχόμενης ύφεσης, καθώς και από το αν η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μεσούσης της ύφεσης», υπογραμμίζουν οι αναλυτές της S&P και προσθέτουν: «Ο τρέχων ρυθμός διεύρυνσης των αποδόσεων στις δευτερογενείς αγορές θα συνεχιστεί, ενώ η κατανάλωση θα συρρικνωθεί, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να καταφύγουν στα μετρητά τους για να ξεφύγουν από βαθύτερη ύφεση».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.