ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πληροφοριοδότες Credit Suisse: Βοηθούσε βαθύπλουτους Αμερικανούς σε φοροδιαφυγή

15:40 - 29 Μαρ 2023 | Επιχειρήσεις
Πληροφοριοδότες Credit Suisse: Βοηθούσε βαθύπλουτους Αμερικανούς σε φοροδιαφυγή
Νέες πληροφορίες για τη Credit Suisse έρχονται στη δημοσιότητα, αφού πληροφοριοδότες αποκάλυψαν στο CNBC ότι για χρόνια η ελβετική τράπεζα βοηθούσε πλούσιους Αμερικανούς πολίτες να διαφεύγουν την πληρωμή φόρων στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του CNBC, δύο πρώην τραπεζίτες της Credit Suisse, υπό την ιδιότητα των πληροφοριοδοτών για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, σημείωσαν ότι η τράπεζα ήταν «καταφύγιο» για πλούσιους Αμερικανούς πελάτες που ήθελαν να αποκρύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από την Εσωτερική Υπηρεσία Εσόδων των ΗΠΑ.

Η παραδοχή της ενοχής

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τράπεζα ομολόγησε την ενοχή της το 2014 κάνοντας λόγο για «συνειδητή και εσκεμμένη» παροχή βοήθειας σε χιλιάδες Αμερικανούς πολίτες.

Τότε, η Credit Suisse είχε παραδεχτεί ότι χρησιμοποιούσε εικονικές οντότητες, κατέστρεφε αρχεία λογαριασμών και παρέδιδε μετρητά σε Αμερικανούς πελάτες για να αποφύγει τον εντοπισμό από την Εσωτερική Υπηρεσία Εσόδων των ΗΠΑ, ενώ είχε συμφωνήσει να πατάξει τους φοροφυγάδες των ΗΠΑ στο μέλλον ως μέρος της συμφωνίας ομολογίας της. 

Η Credit Suisse συμφώνησε επίσης τότε σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της αποκάλυψης των διασυνοριακών δραστηριοτήτων της και της συνεργασίας με τις αρχές όταν αυτές ζητούν πληροφορίες, μεταξύ άλλων.

Πρόστιμο έως και 1,3 δισ. δολαρίων

Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, η τράπεζα παραβίασε αυτή τη συμφωνία. Έτσι, η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, η οποία συνεδρίασε την Τετάρτη, κατηγορεί την Credit Suisse για παραβίαση των όρων του 2014, που θα μπορούσε να φέρει κυρώσεις από τις ΗΠΑ εάν το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης επιμείνει στην υπόθεση.

Δικηγόρος ενός εκ των πληροφοριοδοτών που συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές είπε πως η UBS θα μπορούσε να αντιμετωπίζει πρόστιμο έως και 1,3 δισ. δολαρίων.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:30 - 29 Μαρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.