ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Booking, ByteDance και X στο μικροσκόπιο της ΕΕ

17:47 - 04 Μαρ 2024 | Επιχειρήσεις
Booking, ByteDance και X στο μικροσκόπιο της ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως την 1 Μαρτίου 2024, έλαβε κοινοποιήσεις από τις Booking, ByteDance και X, σχετικά με τις βασικές υπηρεσίες που παρέχουν, ώστε να εξακριβωθεί το κατά πόσο πληρούσαν τα κατώτατα όρια του κανονισμού DMA για τις ψηφιακές αγορές, την 1η Ιανουαρίου 2024, κάτι που θα μπορούσε να τις υπαγάγει στους αυστηρότερους κανόνες της ΕΕ για τις επιχειρήσεις «gatekeepers».

Οι εταιρείες υπάγονται στον κανονισμό για τις ψηφιακές αγορές εάν διαχειρίζονται υπηρεσίες όπως μηχανές αναζήτησης, καταστήματα εφαρμογών και υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων και πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια: έχουν 45 εκατομμύρια ενεργούς (ιδιώτες) χρήστες κάθε μήνα και 10.000 επιχειρηματικούς χρήστες ετησίως, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά, καθώς και σταθερή και παγιωμένη θέση στην αγορά.

  • Έξι εταιρείες έχουν ήδη οριστεί ως gatekeepers για 22 βασικές υπηρεσίες, με τις διατάξεις του σχετικού κανονισμού να μπαίνουν σε εφαρμογή για αυτές από τις 7 Μαρτίου 2024.
  • Η Επιτροπή έχει πλέον στη διάθεσή της 45 εργάσιμες ημέρες, έως τις 13 Μαΐου 2024, για να αποφασίσει αν θα ορίσει τις τρεις αυτές εταιρείες ως gatekeepers.
  • Η Επιτροπή θα αξιολογήσει κάθε επιχείρημα που προβάλλουν οι εταιρείες για την ανατροπή του τεκμηρίου που τις καθιστά gatekeepers.
  • Εάν πράγματι οριστούν ως gatekeepers, θα έχουν στη διάθεσή τους έξι μήνες για να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του κανονισμού για τις ψηφιακές αγορές.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.