ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζα της Αγγλίας: Ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μετά το sell-off

15:12 - 28 Σεπ 2022 | Ομόλογα
Τράπεζα της Αγγλίας: Ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μετά το sell-off
Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την Τετάρτη (28/9) ότι θα αρχίσει προσωρινά να αγοράζει μακροχρόνια ομόλογα, προκειμένου να κατευνάσει το χάος που ξέσπασε στην αγορά μετά την ανακοίνωση του «μίνι-προϋπολογισμού» της νέας κυβέρνησης.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν πολλές μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές που έχουν προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή, μεταξύ άλλων και από το ΔΝΤ.

Σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη, η κεντρική τράπεζα είπε ότι παρακολουθεί τη «σημαντική ανατιμολόγηση» των περιουσιακών στοιχείων του Ηνωμένου Βασιλείου και του παγκόσμιου ενεργητικού τις τελευταίες ημέρες, η οποία έχει πλήξει ιδιαίτερα σκληρά το μακροχρόνιο χρέος του βρετανικού δημοσίου.

«Η Τράπεζα θα πραγματοποιήσει προσωρινές αγορές μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου από τις 28 Σεπτεμβρίου. Σκοπός των αγορών αυτών είναι η αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών της αγοράς», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η BoE.

Και συμπληρώνει: «Εάν η δυσλειτουργία σε αυτήν την αγορά συνεχιστελί ή επιδεινωθεί, θα υπάρξει σημαντικός κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό θα οδηγούσε σε αδικαιολόγητη αυστηροποίηση των όρων χρηματοδότησης και μείωση της ροής πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία».

Τόνισε ακόμα ότι οι αγορές αυτές πραγματοποιηθούν «σε όποια κλίμακα χρειάζεται» για να ηρεμήσουν τις αγορές.

Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της Τράπεζας την Τετάρτη αναγνώρισε ότι η δυσλειτουργία στην αγορά ομολόγων ενέχει σημαντικό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας και επέλεξε να λάβει άμεσα μέτρα.

Οι αποδόσεις των 30ετών και 10ετών ομολόγων στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά περισσότερες από 30 μονάδες βάσης μετά την ανακοίνωση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.